SFS: rezultatele activității în anul 2023
27.02.2024

Veniturile administrate de Serviciul Fiscal de Stat, acumulate în anul 2023 de autoritate la BPN, s-au majorat cu 8,98 mld. lei sau cu 16,3% față de anul 2022 și au constituit 63,99 mld. lei.  Comparativ cu sarcina stabilită (62,06 mld. lei), au fost acumulate venituri cu 1,94 mld. lei mai mult (cu 3,1%).

 

SFS a publicat Raportul de activitate pentru anul 2023, în care sunt reflectatea atât performanțele autorității, cât și prioritățile de dezvoltare a instituției în anul 2024.

 

În Raport sunt punctate cele mai importante modificări operate în legislație;  măsurile de conformare și monitorizare; rolul Centrului Unic de Apel al SFS  drept suport pentru contribuabili; rezultatele conformării forțate; acțiunile ce vizează minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi muncii „la negru” etc.

 

Un capitol aparte în Raport stabilește prioritățile SFS pentru anul curent, care țin de:

  • implementarea legislației privind prețurile de transfer și a regulei anti-abuz;
  • implementarea schimbului automatizat de informații privind conturile financiare și realizarea primului schimb de acest fel;
  • examinarea și identificarea mecanismului de aderare la cadrul incluziv al OCDE  „Erodarea bazei și transferul profitului (BEPS)”;
  • îmbunătățirea și actualizarea informației aferente contribuabililor din Registrul fiscal de stat;   
  • optimizarea procesului de raportare și de simplificare a dărilor de seamă;
  • extinderea categoriilor de contribuabili obligați să se conecteze la SIA „MEV”;
  • digitalizarea serviciilor fiscale; inițierea dezvoltării programului automatizat de asigurare a disciplinei fiscale etc.

 

Raportul oferă date statistice ce confirmă axarea activității SFS pe conformare benevolă și nu pe cea forțată (cum ar fi diminuarea numărului controalelor fiscale planificate), precum și date privind eficiența măsurilor aplicate (diminuarea restanței la plățile de bază cu 3,7% pe parcursul anului precedent).