SI „Platforma electronică pentru vânzarea valorilor mobiliare de stat” este funcțională și accesibilă 24 ore pe zi, fără zile de repaos, inclusiv pentru efectuarea plăților de către investitorii retail. Accesul la platformă va fi asigurat în baza contului de utilizator, care va fi creat de persoana fizică care:
- este cetățean al Republicii Moldova cu vârsta minimă de 18 ani împliniți la momentul procurării valorilor mobiliare de stat (VMS);
- are un act de identitate valabil la momentul creării contului de utilizator;
- are un cont de plăți valid deschis la unul din prestatorii locali de servicii de plăți;
- dispune de semnătură electronică avansată calificată;
- completează formularul destinat identificării clientului conform Legii nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului;
- acceptă termenii și condițiile plasate pe platforma electronică.
Ministrul Finanțelor propune pentru consultări publice proiectul ordinului pentru aprobarea regulamentului cu privire la plasarea, vânzarea și răscumpărarea valorilor mobiliare de stat (VMS) destinate persoanelor fizice din Republica Moldova.
Potrivit notei proiectului, Sistemul Informațional „Programul de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova” urmărește crearea unui produs investițional adaptat la cerințele persoanelor fizice în calitate de investitori în VMS, care trebuie să fie simplu, atractiv și concurențial.
În document sunt incluse regulile generale de funcționare a platformei electronice, modul de accesare a acesteia de către utilizatori, tipurile de operațiuni premise, cerințele față de contul investitorului și operațiunile disponibile etc.
Amintim, în anul 2022 Guvernul a aprobat conceptul respectivului SI, scopul acestuia fiind crearea accesului direct al investitorilor retail la cumpărarea VMS. La momentul de față persoană fizică sau juridică, rezidentă sau nerezidentă a RM poate procura VMS doar prin intermediul unui dealer primar1. Licitațiile de vânzare a VMS (bonuri trezoreriale și obligațiuni de stat) se desfășoară, de regulă, în prima și a treia săptămână a fiecărei luni, calendarul orientativ al acestora fiind aprobat trimestrial de către Ministerul Finanțelor.
Rata medie nominală a dobânzii pentru obligațiunile de stat cu termen de circulație de 2 ani, plasate în luna ianuarie 2024, a constituit 5,5%; de trei ani – 5,7%, iar la cele cu termen de 5 ani, plasate în luna februarie, rata constituie 5,8%.
1 Clasamentul dealerilor primari pentru activitatea desfășurată în anul 2023 pe piața internă a VMS