Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a examinat încă un proiect de lege, scopul căruia este revenirea la prevederile anterioare ale art.23 alin.4) din Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, potrivit căruia persoanele fizice care, concomitent, fac parte din categoriile de persoane neangajate, asigurate de Guvern (pensionarii și persoanele cu dizabilități) și din categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, prevăzute la pct. 1 lit. a), b), d), d1) și f) din anexa nr. 2 la respectiva lege, nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.
Amintim, potrivit Legii nr.356/2022, prin care a fost aprobată politica fiscală și vamală pe anul 2023, pensionarii și persoanele cu dizabilități care sunt și fondatorii de întreprinderi individuale, titularii de patentă de întreprinzător, desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul și activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal au fost obligate să achite prima AOAM în sumă fixă.
Ulterior, prin Legea nr.40/2023, care a intrat în vigoare la 21 martie curent, obligația a fost exclusă pentru pensionarii și persoanele cu dizabilități ce dețin patenta de întreprinzător, iar noul proiect vine și cu anularea obligației și pentru aceleași categorii ce au statut de fondatori al ÎI, desfășoară activități independente și în domeniul achizițiilor conform capitolului 103 din Codul fiscal.
Menționăm, Legea nr.40/2023 prevede dreptul să solicite restituirea primei AOAM în sumă fixă achitate pentru anul 2023, conform procedurii stabilite de Guvern, doar pentru deținătorilor vizați de patentă de întreprinzător, nu și pentru categoriile ce urmează a fi restabilite în anexa nr.2 la Legea nr.1593/2002.