Astăzi este publicată Legea privind decontările în numerar
01.03.2024

Efectuarea controlului asupra respectării legislației privind efectuarea decontărilor în numerar va fi statuată și de Codul fiscal, atribuțiile Serviciului Fiscal de Stat fiind completate prin legea privind efectuarea decontărilor în numerar. Documentul a fost aprobat de Parlament în lectura a doua ieri, 29 februarie, iar astăzi, 1 martie, Legea nr. 34/2024 a fost publicată în MO.

 

În urma acceptării unor amendamente, redacția inițială a a suferit un șir de modificări: majorarea plafonului decontărilor cu persoanele fizice cetățeni pentru vânzarea producției agricole în formă naturală de la 100 mii lei anual până la 200 mii lei anual; includerea posibilității de efectuare a plăților unei persoane fizice ce desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau obiectelor ale regnului vegetal de 600 mii lei anual; dreptul de achitare în numerar a sumei de până la 200 mii lei în cazul procurării de către persoana fizică cetățean a unui bun imobil/ unitate de transport, dacă prețul contractual de vânzare-cumpărare al acestora depășește 100 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru immobile și 50 salarii – pentru automobile etc.

 

Totodată, a fost susținută punerea în aplicare a legii privind efectuarea decontărilor în numerar din 1 ianuarie 2025. În argumentarea autorului amendamentului, este necesară o perioadă de timp pentru pregătirea, justificarea și explicarea noilor prevederi populației, având în vedere că peste 90% din numărul total al tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a imobilelor și unităților de transport la momentul de față sunt efectuate în numerar. Totodată, este necesară aducerea în concordanță cu prevederile legii prenotate a altor acte normative și subnormative, precum și oferirea instituțiilor financiare a posibilității de a se conforma la noile prevederi.