AIPA: plățile directe per kilogram produs
04.03.2024

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că, începând cu ziua de astăzi, 4 martie, este lansat apelul II de depunere a cererilor de solicitarea a plăților directe în sectorul zootehnic (per kg de produs: lapte de vacă) din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Termenul-limită de depunere a cererilor pentru livrările laptelui efectuat în perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023 va expira la 15 aprilie 2024.

 

Potrivit Regulamentului privind acordarea de plăți directe în sectorul zootehnic din FNDAMR, aprobat prin Hotărârea Guvernului 492/2023, valoarea plății directe per kg de lapte1 de vacă constituie 3 lei.

 

Amintim, beneficiarii de plățile directe per kilogram de produs trebuie să întrunească următoarele condiții de eligibilitate:

  • să dețină și să exploateze animalele din speciile bovine înregistrate în Registrul de stat al animalelor și care aparțin raselor incluse în Nomenclatorul raselor, tipurilor și crossurilor de animale, omologate (raionate) în Republica Moldova;
  • exploatația a fost supusă procedurii de autorizare sanitară veterinară de către ANSA;
  •  să nu aibă restanțe la achitarea impozitelor și taxelor față de BPN;
  •  să fie membru al uneia dintre asociațiile producătorilor agricoli cu profil ramural pe specie de animale;
  • să nu fie inclus în Lista de interdicție a beneficiarilor de subvenții;
  • să nu fie în proces de insolvabilitate sau lichidare.

 

Actele privind depunerea dosarului de solicitare a plăților directe pe cap de animal pot fi consultate în rubrica Plăți directe sectorul zootehnic 2024.

 

Potrivit datelor recent publicate de Buroul Național de Statistică, din cele 568 mii tone de lapte necesare anual pentru acoperirea consumului în anul 2023 în RM producția laptelul a consitui 261,3 mii tone, fiind mai mica față de anul 2022 cu 9,2 mii tone.  Totodată, în anul 2009 producția laptelui a constituit 575 mii tone, în anul 2017 – 485 mii tone, iar în 2019 – 367 mii tone.

_______________________________

1 În cazul laptelui de vacă, kilogram de lapte – lapte crud-materie primă, cu grăsimea bază de 3,5 % și densitatea minimă de 1 027 kg/m3 .