Instrucțiunea de completare a facturii fiscale, actualizată
05.03.2024

În Instrucţiunea privind completarea formularului tipizat de document primar cu regim special „Factura fiscală” (anexa nr.2 la Ordinul nr. 118/2017) sunt operate modificări, care au intrat în vigoare astăzi, 5 martie 2024, în MO fiind publicat Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 28 din 28 februarie.

 

Astfel, în cazul eliberării facturii fiscale persoanelor fizice, în rândul 2 „Cumpărător/beneficiar” vor fi indicate numele, prenumele și IDNP (codul personal) sau seria și numărul buletinului provizoriu eliberat persoanelor fizice care renunță la numărul de identificare de stat, sau în cazul persoanelor fizice cetățeni străini ce nu dispun de IDNP (codul personal), codul de identificare din țara de reședință a acestora.

  

Intervenția citată supra va exclude incertitudinile la completarea facturii fiscale în cazul în care persoana fizică, din anumite motive, renunță la atribuirea IDNP.

 

Totodată, modificările la OMF nr. 118/2017 ajustează și actele normative ce reglementează domeniul achizițiilor publice de valoare mica, având în vedere aprobarea normelor noi (cum ar fi HG nr.870/2022 sau, în cazul  documentului electronic și semnăturii electronice, a Legii nr.124/2022).