Supravegherea pieței: când punerea în libera circulație a produselor ar putea fi suspendată
06.03.2024

În cazul depistării produselor neconforme, autoritatea de supraveghere a pieţei informează Serviciul Vamal şi solicită acestuia să nu autorizeze libera circulaţie a produselor şi să includă în sistemul informaţional integrat vamal şi pe documentul (factura comercială, inlusiv electronica, și pe orice alt document relevant) care însoțește produsul următoarea informaţie: „Produs neconform – nu se autorizează punerea în liberă circulație – Legea nr. 162/2023 privind supravegherea pieţei şi conformitatea produselor”.

 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a elaborat proiectul hotărârii de Guvern, prin care urmează a fi aprobate procedurile de conlucrare între autorităţile de supraveghere a pieţei şi Serviciul Vamal. Scopul regulamentului este siguranța și conformitatea produselor ce urmează a fi puse în libera circulație pe teritoriul RM. Documentul este propus pentru consultări publice, care se vor încheia pe data de 19 martie. În această perioadă părțile interesate pot expedia propuneri și opinii asupra proiectului în adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Silitrari Anatolie (consultant principal, Direcția infrastructura calității și supravegherea pieței), număr telefon 022-250-536 / e-mail : anatolie.silitrari(at)mded.gov.md.

 

Proiectul stabilește procesul de efectuare a controlului produselor; acțiunile părților implicate în proces (inclusiv în cazul suspendării punerii produselor în libera circulație); măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru aducerea produselor neconforme la cerințele stabilite; modul de efectuare a schimbului de date etc.

 

Potrivit documentului,  temei pentru suspendarea punerii în circulație a produselor poate servi faptul că acestea nu sunt însoțite de documentaţia cerută de reglementarea tehnică aplicabilă sau există suspiciuni rezonabile cu privire la autenticitatea, exactitatea sau caracterul complet al acestor documente; produsul nu este marcat sau etichetat în conformitate cu reglementarea tehnică; produsul poartă un marcaj CE sau un alt marcaj prevăzut de cadrul normativ aplicabil acestuia, însă există suspiciuni că este aplicat în mod fals sau înșelător.

 

 Printre alte motive de suspendare a importului sunt indicate:

  •  numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată şi datele de contact, inclusiv adresa poștală, ale operatorului economic responsabil de produs nu sunt precizate sau nu sunt ușor de identificat
  • există motive să se creadă că produsul nu respectă cadrul normativ aplicabil acestuia sau că produsul prezintă un risc grav pentru sănătate, siguranță, mediu sau orice alt interes public.

 

Proiectul poate fi examinat aici. Cu detalii vom reveni pe măsura promovării documentului.