Cine va fi scutit de plata taxei de stat
06.03.2024

Legea taxei de stat nr. 213/2023, pusă în aplicare la 1 ianuarie 2024, poate fi modificată. Proiectul intervențiilor este înregistrat în Parlament și prevede eliminarea incertitudinilor depistate la aplicarea practică a taxei de stat, precum și evitarea taxării duble.

 

Astfel, este propusă scutirea de plata taxei de stat și a taxei de timbru a executorilor judecătorești, precum și a organelor fiscale indiferent de calitatea procesuală a acestora. Totodată, de aceleași taxe ar putea fi scutiți și minorii în toate cauzele de apărare a drepturilor lor.

 

Potrivit proiectului, pentru cererile cu caracter patrimonial depuse în cadrul proceselor de insolvabilitate ar putea fi stabilite excepții în cazul cererilor de admitere a creanțelor depuse de creditorii a căror creanță este întemeiată pe o hotărâre judecătoreasca sau pe hotărâri arbitrale irevocabile, pe titluri executorii, inclusiv cererile de admitere a creanțelor depuse de creditori a căror creanță este obiect de examinare în cadrul unui litigiu judiciar pendinte.

 

Taxa de stat ar putea fi percepută doar pentru înregistrarea la domiciliu și/sau reședință temporară, nu și pentru radierea din evidența la domiciliu, cum este stabilit la momentul de față.

 

Noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării acestora în MO. Menționăm, modificările deja au fost examinate de Legislativ în prima lectură.