Camerele agricole: aprobarea politicilor de dezvoltare „de jos în sus”
07.03.2024

Aderarea la camera agricolă regională va deveni imperativă pentru producătorii agricoli care detin cu drept de proprietate sau posesie si folosință:

  • cel putin 2 ha de teren agricol arabil și/sau
  • cel putin 1 hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume in camp deschis, sau
  • cel putin 0,1 hectare de legume pe teren protejat, sau
  • un numar de animale mai mare decat cel prevazut1 de Legea nr. 221/2007, inclusiv cel ce întruneste criteriile stabilite prin Legea nr. 71/2023.

 

În cadrul ședinței Guvernului din 6 martie a fost susținut proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole – organizație profesională autonomă, apolitică și nonprofit, cu statut de persoană juridică de drept public, creată cu scopul de a reprezenta și de a proteja interesele fermierilor în dialogul cu autoritățile publice în procesul luare a deciziilor pe marginea politicii de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural și de a intensifica cooperarea intersectorială.  

 

Principiile și modul de organizare a activității camerelor, scopurile, atribuțiile și funcțiile acestora pot fi examinate aici. Menționăm, per total este preconizată crearea a 10 camere agricole, arondarea fiind prezentată în anexa la proiectul de lege:

 

Potrivit documentului, activitatea camerelor agricole urmează a fi finanțată din contul cotizațiilor de membru (cuantumul acestora poate fi diferențiat în funcție de cifra de afaceri a membrului camerei, de tipul culturilor sau speciilor de animale, de dimensiunea exploatației agricole și forma de organizare juridică); din serviciile de consultanță și/sau asistență prestate contra cost, inclusiv non-membrilor, precum și donațiile sau sponsorizările. 

 

Documentul poate fi pus în aplicare în termen de trei luni din data publicării legii aprobate de Parlament.

______________________________

 1 Legea nr. 221/2007 privind activitatea sanitară veterinară, art. 18 Autorizarea/înregistrarea sanitară veterinară a activităților agenților economici:

(14) Numărul de animale admis în exploatațile nonprofesionale și regulile de întreținere a acestora se aprobă de către consiliile locale conform prevederilor Legii nr. 436/2006 privind administrația publică locală, însă numărul acestora nu poate depăși după cum urmează:

– 5 bovine mature și descendenții acestora (până la vârsta de 12 luni);

– 2 cabaline mature și descendenții acestora (până la vârsta de 12 luni);

– 50 de oi sau capre mature și descendenții acestora (până la vârsta de 6 luni);

– 5 porcine mature și descendenții acestora (până la vârsta de 60 de zile);

– 100 de iepuri;

– 200 de păsări;

– 30 de familii de albine.