Indemnizațiile pentru creșterea copilului de către bunici
12.03.2024

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește, la cerere, persoanei asigurate (bunicul, bunica sau o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului), care se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unitățile în care desfășoară activitate de muncă, stabilește Hotărârea Guvernului nr. 139, care a fost publicată în MO și a intrat în vigoare la 7 martie 2024.

 

Astfel, HG nr. 1478/2002 cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii a fost completată cu noi prevederi, care stabilesc pentru persoanele asigurate noi opțiuni de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului:

  • de la data acordării concediului și până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 24 de luni. După expirarea celor 24 de luni de concediu și până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 12 luni. De la expirarea acestui termen și până la data la care copilul împlinește vârsta de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

 

Potrivit noilor prevederi, în cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizația se stabilește din data la care acest concediu a fost acordat ultima oară. Opțiunea solicitată inițial prin cerere de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului, depusă la casa teritorială de asigurări sociale, nu poate fi modificată ulterior.