Forma TFSP 20, actualizată
12.03.2024

Serviciul Fiscal de Stat a publicat în MO din 8 martie Ordinul nr. 92 din 5 martie 2024, prin care a fost modificat Ordinul SFS nr.50/2022 cu privire la aprobarea formularului tipizat al Dării de seamă privind taxele în Fondul de susținere a populației (Forma TFSP 20) și a Instrucțiunii privind modul de completare și de prezentare a acesteia. Noul formular este pus în aplicare din data publicării.

 

Astfel, este modificată redacția formularulul TFSP 20, din acesta fiind excusă taxa de portabilitate. Totodată, din pct.4 subpct.9 al Instrucțiunii fost exclusă prevederea de autentificare opțională prin ștampilă a formularului TFSP 20, cu excepția cazurilor în care, în condițiile art. 187 alin. (21) din Codul fiscal.

 

Amintim, la momentul de față sursele de finanțare ale Fondului de susținere a populației sunt taxa aeroportuară  achitată de persoanele juridice care administrează activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”) și plata suplimentară a unităților care desfășoară activități de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la cumpărarea de către acestea a valutei străine și a cecurilor de călătorie în valută străină contra mijloace bănești în numerar.

 

Cota taxei aeroportuare constituie 50% din suma acumulată lunar din tariful pentru modernizarea aeroportului și 0,1% din suma achitată la cumpărarea de către persoanele fizice a valutei străine și a cecurilor de călătorie în valută străină contra mijloace bănești în numerar (atât la casele de schimb valutar, cât și la băncile licențiate care desfășoară activitate de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, inclusiv prin intermediul aparatelor de schimb valutar).