Comunicarea actelor SFS – doar prin CPC
13.03.2024

Modificările operate prin Legea nr. 356/2022 la Codul fiscal, potrivit cărora, începând cu 1 ianuarie 2023, toți contribuabilii subiecți ai impunerii1 prezintă dările de seamă fiscale utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, în forma şi în modul reglementat de Serviciul Fiscal de Stat, generează necesitatea elaborării și altor reglementări.

 

Astfel, intervențiile la art. 187 alin. (21) din CF implică nu doar modificarea modului de prezentare a dărilor de seamă, dar și digitalizarea comunicării actelor SFS în raport cu acești contribuabili, autoritatea fiscală a elaborat proiectul ordinului cu privire la modificarea Regulamentului cu privire la procedura de comunicare a actelor emise de SFS (în continuare – Regulament), aprobat prin Ordinul SFS nr. 194/2019. Documentul este propus pentru consultări publice, care vor dura până la 23 martie.

 

Potrivit proiectului, din Regulament urmează a fi excluse prevederile ce reglementează expedierea la adresa juridică a contribuabilului a actelor emise de SFS (inclusiv a citațiilor), precum și cele ce vizează situațiile în care actul se consideră recepționat.

 

Respectiv, aducerea la cunoștința contribuabilului a actelor emise de autoritatea fiscală în raport cu un contribuabil (acte administrative, citații, răspunsuri la adresări etc.) va fi asigurată prin intermediul cutiei poștale din Cabinetul personal al contribuabilului de pe portalul SFS, în care este indicată adresa electronică a contribuabilului (art. 131 alin.(11) CF).

 

Opiniile și propunerile părților interesate pot fi expediate în adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Taisia Lupașco, inspector principal, număr telefon 029824160, e-mail:  taisia.lupasco(at)sfs.md.

______________________________________________

1 Cu excepția persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pentru care prezentarea dărilor de seamă utilizând metodele automatizate de raportare electronică nu este obligatorie.