Criterii de performanță pentru consiliile de administrație
13.03.2024

Indicatorii de performanță ai întreprinderilor de stat și întreprinderilor municipale (ÎS/ÎM) se clasifică, în funcție de modul de utilizare, ca financiari și nefinanciari, categoriile și detalierea acestora fiind prevăzute în anexele la proiectul regulamentului privind evaluarea performanțelor membrilor consiliilor de administrație ale respectivelor entități.

 

Documentul este elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern. Proiectul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 11 martie.

 

Potrivit autorilor proiectului, aprobarea acestuia va contribui la efectuarea ajustărilor în activitatea consiliului de administrație cu ulterioară elaborare al unui plan de îmbunătățire a activității profesionale a membrilor acestuia, desemnarea în componența consiliului a persoanelor calificate și organizarea unor activități îndreptate spre pregătire profesională în domeniul guvernanței corporative a tuturor funcționarilor, care pretind a fi desemnați în calitate de membru al consiliului de administrație.

 

Astfel, categoriile de indicatori financiari de performanță ai ÎS/ÎM vor include politica de investiții (cheltuielile de capital, cercetare și dezvoltare și rata acestora); finanțarea (rata lichidității curente, levierul etc.); operațiunile (rata de rotație a activelor, stocurilor și creanțelor); rentabilitatea și alți indicatori.

 

La categoriile de indicatori nefinanciari vor fi evaluați indicatorii operaționali (de mediu, referitor la clienți, inclusiv rata de reținere a acestora și cota pe piață); de guvernanță corporativă, în cadrul căreia se va ține cont de structura și calificarea consiliului de administrație etc.

 

Anexă la proiect sunt și fișele de evaluare individuală atât a președintelui consiliului, cât și a membrilor acestuia. La aprecierea lor vor conta calificarea în domeniul relevant, experiența membrului, cunoașterea întreprinderii în care își desfășoară activitatea, integritatea, creativitatea și alte criterii.

 

Întreprinderile trebuie să fie administrate și conduse în așa fel încât să fie eficiente din punct de vedere economic, stabilește proiectul.