Cererea pentru încheierea contractului de asigurare obligatorie RCA se depune la asigurătorul RCA și se soluționează în termen de până la 3 zile lucrătoare din momentul recepționării cererii complete.
Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a examinat în cadrul ședinței de ieri, 13 martie, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care sunt propuse intervenții în patru acte normative1.
Astfel, Legea nr. 106/2022 va prevedea expres termenul de soluționare a cererii pentru încheierea contractului de asigurare obligatorie RCA, iar în cazul în care termenul va fi depășit, asigurătorul ar putea fi sancționat cu amendă de la 150 la 250 UC aplicată persoanei juridice.
Potrivit proiectului, răspunderea asigurătorului va începe din momentul indicat în contractul de asigurare obligatorie RCA, dar nu mai devreme de momentul încasării primei de asigurare. Amintim, la momentul de față aceasta intră în vogoare din ziua următoare celei în care s-a încheiat respectivul contract.
Totodată, din Legea nr. 92/2022 va fi exclusă prevederea că, în cazul achitării despăgubirii de asigurare, fără restabilirea sau repararea bunurilor prin prestarea de servicii, din despăgubire se va deduce TVA. Urmează a fi abrogate și norma potrivit căreia, la determinarea valorii de reparație, nu se vor aplica cheltuielile de transport, taxele vamale și taxa pe valoare adăugată (art.25 alin. (13) din Legea nr.106/2022). Autorii proiectului argumentează propunerea prin faptul că aceste prevederi afectează interesele economice ale asiguraților sau terților păgubiți și contribuie la menținerea economiei informale, ca urmare a procurării pieselor de la vânzători neautorizați sau fără documentarea corespunzătoare și efectuarea lucrărilor de reparație în unități neautorizate, astfel încât cheltuielile de reparație să se încadreze în cuantumul despăgubirii stabilite.
Încă o modificare ține de determinarea cuantumului despăgubirii de asigurare, care la momentul de față se stabilește luând în calcul prețurile medii practicate de minimum trei unități de reparații acceptate de către asigurătorul RCA pentru manoperă și pentru materialele aferente reparației și/sau înlocuirii părților componente și a pieselor avariate, precum și pentru părțile componente și piesele noi fabricate în bază de licență sau originale foste în folosință care sunt disponibile pe piața autohtonă. După punerea în aplicare a noilor prevederi, respectivul cuantum urmează a fi acceptat de părțile contractante și nu doar de asigurător.
Alte prevederi ale proiectului pot fi consultate aici.
____________________________________
1 Legea nr. 106/2022 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse de vehicule
Legea nr. 92/2022 cu privire la privind activitatea de asigurare sau de reasigurare
Codul civil al Republicii Moldova nr.1107/2002
Codul contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008