Evidența contribuabililor: Instrucțiunea a fost modificată
14.03.2024

Subdiviziunea cu funcționarea mai mică de 60 de zile calendaristice nu exonerează contribuabilul de obligația de înregistrare/scoatere de la evidență a subdiviziunii, stabilește Ordinul nr. 73, emis de Serviciul Fiscal de Stat la 27 februarie 2024, prin care au fost operate modificări la Ordinul nr. 352/2017. Documentul a fost publicata în MO de astăzi, 14 martie, și a intrat în vigoare.

 

Astfel, în Instrucțiunea privind evidența contribuabililor prevede expres că, modificările operate în documentele inițial declarate (datele aferente contabilului-șef, numărul de telefon și adresa de email etc.) se efectuează prin intermediul SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” de către toți subiecții impunerii conform art. 5 pct.2 din Codul fiscal și care dețin acces la serviciile fiscale electronice.

 

Totodată, aplicarea interdicțiilor emise de către organele abilitate completează motivele pentru care conturile bancare și/sau de plăți nu vor fi luate în evidență fiscală.

 

Prin Ordinul nr. 73/2024 autoritatea fiscală a intervenit și în unele anexe. Astfel, de rând cu modificări de ordin redacțional, din Registrul de evidenţă a eliberării certificatelor privind luarea la evidenţă a conturilor bancare și/sau conturilor de plăți (anexa nr. 10) este exclusă semnătura  responsabilului, dat fiind faptul că respectivele certificate vor fi eliberate în SIA de creare și circulație a documentelor electronice. Suplimentar, pentru conturile bancare și/sau conturile de plăți în Registru vor fi indicate codurile IBAN, dar și data deschiderii conturilor.

Alte trei anexe sunt redenumite:

  • Anexa nr.1 este Cererea de înregistrare a datelor contribuabililor (rezidenți)
  • Anexa nr. 2 – Cererea de înregistrare a datelor persoanelor juridice străine (nerezidenți)
  • Anexa nr. 21 – Cererea de înregistrare a datelor persoanelor fizice străine (nerezidente).

 

Alte modificări operate în Instrucțiunea privind evidența contribuabililor pot fi examinate în MO nr. 98-100 din anul curent.