Legea nr. 285/2023 a fost declarată neconstituțională
14.03.2024

Pe data de 5 martie 2024 Curtea Constituțională a examinat sesizările privind controlul constituționalității Legii nr. 285/2023 și a emis Hotărârea nr. 5, potrivit căreia art. 6 alin. (11) din Codul fiscal se declară neconstituțional. Hotîrârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și a intrat în vigoare la data adoptării.

 

Astfel, Curtea a dispus că, până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut special se va realiza de la bugetul de stat. 

 

Totodată, restituirea sumei TVA şi a accizelor achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut special pentru perioada de timp cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 22 februarie 2024, data suspendării acțiunii art. 6 alin. (11) din Codul fiscal, în redactarea Legii nr. 285/2023, se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome cu statut special.

 

În cazul în care suma restituirilor taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor depășește suma taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor colectate la bugetul unității teritoriale autonome cu statut special, diferența se va acoperi de la bugetul de stat. 

 

Hotărârea Curții Constituționale nr. 5 poate fi examinată aici.