Nivelul de acoperire a depozitelor este calculat per deponent și per instituție membră, indiferent de numărul de depozite deținute de deponentul respectiv, mărimea și valuta acestor depozite. Acesta constituie 100 mii lei moldovenești, iar din 1 ianuarie 2025 se va dubla și va atinge 200 mii lei moldovenești.
Parlamentul a aprobat în ședința din 13 aprilie proiectul de lege cu privire la garantarea depozitelor în bănci. Documentul va reglementa funcționarea Schemei de garantare a depozitelor, obiectivul căreia este este de a garanta depozitele constituite în bănci, având ca scop protejarea intereselor deponenților și contribuirea la stabilitatea sistemului financiar.
Proiectul stabilește statutul juridic al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) și al Fondului de acoperire a depozitelor bancare, modul de finanțare a acestora, obligația Banca Naţională a Moldovei de a deschide conturi separate pentru mijloacele financiare necesare activității operaționale a FGDSB etc.
Depozitul garantat este definit drept acea parte a depozitului eligibil, inclusiv dobânda acumulată, calculată la data de indisponibilitate a depozitului, care nu depășește nivelul de acoperire prevăzut de proiecul de lege și este garantat de Schema de garantare a depozitelor. Depozit indisponibil este considerat cel datorat și exigibil care nu a fost plătit de către o instituție membră în condițiile legale sau contractuale care îi sunt aplicabile, dacă BNM a dispus lichidarea silită a acestei instituții membre.
În cazul în care depozitul a devenit indisponibil, suma datorată unui deponent se va calcula prin însumarea tuturor depozitelor acestuia, inclusiv a dobânzilor datorate şi neonorate. Totodată, deponenții au dreptul de a revendica direct de la instituția membră orice parte a depozitului eligibil care depășește nivelul de acoperire, iar FGDSB nu poartă nici o responsabilitate în privința acestor sume.
Se propune ca nivelul-țintă al Fondului de acoperire a depozitelor bancare să constituie 4% din totalul depozitelor garantate înregistrate în sistemul bancar, fiind revizuit cel puțin odată la 3 ani.
Alte prevederi vor fi prezentate pe măsura promovării proiectului.