Exproprierea: sumele despăgubirilor nu vor fi impozitate
15.03.2024

Ieri, 14 martie, Parlamentul a aprobat în I lectură proiectul de lege privind modificarea unor acte normative, ce are drept scop sporirea celerității procedurilor de expropriere. Potrivit documentului, sumele primite de către persoanele fizice sau juridice ca despăgubire pentru bunurile expropriate pentru cauze de utilitate publică ar putea fi incluse în lista veniturilor neimpozabile.

 

Amintim, la momentul de față legislația fiscală nu califică veniturile obținute în urma exproprierii pentru cauză de utilitate publică drept neimpozabile, acestea fiind supuse impozitării pe principii generale.  Respectiv, în cazul înstrăinării bunurilor, acestea sunt impuse ținând cont de normele ce reglementează creșterea sau pierderea de capital, iar în cazul transmiterii în posesie sau folosință temporară pe un anumit termen se reține impozitul potrivit prevederilor art.90din Codul fiscal.

 

Totodată, prevederile art. 24 alin. (234) din Legea nr. 1164/1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I și II ale Codului fiscal stabilesc că, sunt scutite de impozitul pe venit doar veniturile obținute de persoane fizice şi juridice în urma primirii compensațiilor pentru daunele cauzate și pentru venitul ratat, inclusiv venitul sub formă de creștere de capital în cadrul implementării Acordului Compact dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, prin intermediul Corporației „Provocările Mileniului”.

 

Modificările propuse în Legea exproprierii nr. 488/1999 pentru cauză de utilitate publică pot fi examinate de persoanele interesate aici.