Noii coeficienți de valorizare și indexare a pensiilor
20.03.2024

Ministerul Muncii și Protecției Sociale propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea modificărilor în anexele nr. 3 și nr. 5 la Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor (în continuare – Regulament), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 165/2017.

 

Potrivit Regulamentului, venitul mediu lunar asigurat realizat cu începere de la 1 ianuarie 1999 și inclus în calculul pensiilor pentru limită de vîrstă și al pensiei de dizabilitate stabilite pînă la 1 aprilie 2017 se valorizează reieșind din creșterea salariului mediu pe economie în anul precedent anului stabilirii pensiei față de anul realizării venitului asigurat, cu determinarea diferenței în mărimea pensiei. Astfel MMPS propune următorii coeficienții de valorizare a venitului asigurat pentru anii 1999-2023 (anexa nr. 3 la Regulament).

 

Totodată, ar putea fi aprobați Coeficienții cumulativi de indexare a pensiilor pentru anii 1999-2024 (anexa nr. 5 la Regulament) după cum urmează: