EFTA: oportunități pentru export și investiții
21.03.2024

Eliminarea taxelor vamale la importul produselor industriale, acordarea concesiilor pentru accesul pe piață a produselor agricole, reglementarea comerțului cu servicii, a achizițiilor publice, extinderea schimburilor comerciale bilaterale etc. vor fi reglementate de Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova și statele membre EFTA1. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului a fost susținut de Guvern în cadrul ședinței din 20 martie și urmează a fi examinat în Parlament. Astăzi, 21 martie Hotărârea Guvernului nr. 199 a fost publicată în MO.

 

Acordul reprezintă un tratat multilateral și va contribui la înlăturarea barierelor comerciale, va acoperi drepturile de proprietate intelectuală, concurență etc. Statele EFTA pot deveni o destinație importantă de export pentru producătorii autohtoni de produse agroalimentare și industriale. Schimburile comerciale actuale între Elveția, Norvegia şi Republica Moldova au loc în regim preferențial unilateral oferit în cadrul sistemului GSP, în timp ce regimul comercial cu Islanda este în baza taxelor MFN2 din cadrul OMC, ambele regimuri oricum fiind reprezentate de taxe foarte înalte pentru majoritatea produselor agricole, se constată în motivarea necesității încheierii Acordului.

 

Potrivit profilurilor tarifare, taxe vamale protecționiste pot prevala 1000% din valoarea mărfurilor (Elveția, Norvegia) sau mai mari de 400% (Islanda). Totodată, EFTA acordă Republicii Moldova concesii tarifare  cu taxa vamală redusă sau 0% pentru unele categorii de produse agricole, care diferă în funcție de țară și includ: carne de bovine congelată și unele produse din carne; unt; lactate; miere naturală; legume în stare proaspătă/refrigerate/uscate; struguri proaspeți și dehidratați; tutun și produse din tutun; vinuri; alcool etilic nedenaturat; semințe și fructe oleaginoase; grăsimi si uleiuri si fracțiunile acestora; sucuri din fructe și legume etc. 

 

O premieră pentru EFTA reprezintă capitolul ce vizează comerțul electronic, deoarece în acordurile similare încheiate anterior de EFTA nu includeau asemenea prevederi. Acordul va oferi condiții oportune pentru exporturile produselor moldovenești și va încuraja mai multe companii din țările EFTA să investească în Republica Moldova. 

 

Documentul a fost semnat semnat la 27 iunie 2023 la Schaan (Principatul Liechtenstein) și va intra în vigoare în prima zi a celei de-a treia luni de la data la care cel puțin un stat EFTA și Republica Moldova și-au depus instrumentul de ratificare, acceptare sau aprobare la depozitar.

 

Până în present EFTA are semnate 29 de Acorduri de comerț liber cu 40 de țări și teritorii din afara UE.

_____________________________________

1 Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană

2 ratele vamale ale națiunii celei mai favorizate