Cum pot fi verificate obligațiile fiscale ale persoanei fizice cetățean
25.03.2024

În contextual în care termenul-limită pentru depunerea Declarației persoanele fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) aferentă anului 2023 expiră pe data de 30 aprilie 2024, Serviciul Fiscal de Stat precizează că, și contribuabilii persoane fizice cetățeni care dispun de semnătura electronică sau mobilă au posibilitatea verificării în regim online a existenței obligației fiscale de achitare a impozitului pe venit.
 

Pentru verificare este necesar să parcurgeți următorii pași:
 

Pasul 1: accesați SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” de pe portalul www.sfs.md;

Pasul 2: accesați butonul „Autentificare”;

Pasul 3: accesați butonul „Autentificare M-Pass”;

Pasul 4: selectați modalitatea de autentificare;

Pasul 5: accesați butonul „Servicii”;

Pasul 6: accesați serviciul „Contul curent al contribuabilului”.

Pasul 7: generați raportul „Contul curent detaliat”.
 

Suplimentar, verificarea existenței restanțelor față de buget poate fi efectuată prin intermediul Portalului guvernamental al cetățeanului, rubica „Situația fiscală”.
 

De asemenea, fiecare persoană poate verifica existența obligației de achitare a impozitului pe venit la oricare Direcție deservire fiscală.
 

Pentru informații suplimentare, contribuabilii pot accesa portalul autorității fiscale și studia Baza generalizată a practicii fiscale, se pot adresa la Direcția de deservire fiscală la care se deservesc și să apeleze la Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul 0-8000-1525 (apel gratuit).