Unele documente primare vor pierde statutul de regim special
26.03.2024

Avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs (inclusiv pentru autocamioane; autoturisme; autobuze) vor fi excluse din lista formulare tipizate de documente primare cu regim special, prevăzute cu serie şi număr. Totodată, va fi abrogată obligația de înregistrare a CMR, procurate de către entităţi în scopul efectuării transporturilor internaţionale, la Editura de Imprimare „Statistica”. Prevederile se conține în proiectul hotărârii de Guvern, care va fi examinat astăzi, 26 martie, în cadrul ședinței Executivului.

 

Potrivit notei documentului, contribuabilii vor aproba și tipări de sine stătător formularele de documente primare, cu elemente obligatorii prevăzute pentru documentele primare, cu excepția celor care nu se exclud din sarcina Serviciului Fiscal de Stat, pentru justificarea consumului de carburanți. Totodată, entitățile vor putea utiliza stocul disponibil doar de formulare tipizate de document primar cu regim special „foaia de parcurs”, valabile până la intrarea în vigoare a hotărârii (peste două luni de la data publicării documentului aprobat în MO).

 

Totodată, pentru livrarea mărfurilor furnizorii vor elibera factura fiscală. Ministerul Finanțelor (autorul proiectului) precizează că, în cazul în care valoarea impozabilă a livrării impozabile a mărfurilor se formează în momentul primirii acestora de către cumpărător ca rezultat al determinării calității, masei şi calităților de consum ale mărfurilor, la expedierea acestora se eliberează factura fiscală fără completarea indicatorilor obligatorii care, la momentul expedierii mărfurilor, nu sunt indicați.

 

Proiectul prevede și faptul că, din cele 10 formulare1 de documente primare cu regim special ale Serviciului Vamal în vogoare vor rămâne doar două – Certificatul de origine preferențială a mărfurilor și Chitanța de încasare a amenzii la locul constatării contravenției.

 

În opinia autorilor, modificările propuse vor simplifica procesul de administrare a afacerilor.

___________________________________________

1 Urmează a fi excluse formularele:

Declarație vamală în detaliu;

TV-14 Chitanță de percepere a obligațiilor vamale de la persoane fizice; 

TV-20 Chitanță pentru bunurile primite spre păstrare;

TV-25 Adeverință pentru mijlocul de transport importat;

TV-26 Autorizație pentru înregistrarea mijlocului de transport introdus temporar în Republica Moldova; 

TV-28 Certificat pentru legiferarea valutei străine, documentelor de plată, metalelor prețioase, pietrelor scumpe, articolelor de bijuterie din metale prețioase și pietre scumpe introduse în Republica Moldova;

TV-30 Borderou pentru transport.