Prin intermediul sistemului informațional național de informare şi comunicare pentru supravegherea pieței (SINICSP)1, la cererea autorității de supraveghere a pieței2 și în baza setului de date prezentate de autoritatea respectivă, Serviciul Vamal va asigura, înainte de punerea lor în liberă circulaţie a produselor care intră pe piaţă, controlul privind siguranţa şi conformitatea acestora.
Datele și informațiile prezentate organului vamal vor permite identificarea produsului neconform sau care prezintă un risc grav, a agentului economic responsabil de produs, precum și motivele suspendării punerii în libera circulație a mărfurilor. Procedura este descrisă în regulamentul privind procedurile de conlucrare între autorităţile de supraveghere a pieţei şi SV, proiectul hotărârii de Guvern prin care acesta urmează a fi aprobat fiind propus pentru consultări publice de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Opiniile și propunerile părților interesate sunt acceptate până la 3 aprilie 2024.
Potrivit documentului, organul vamal va suspenda punerea în liberă circulație a produselor neconform și va notifica imediat autoritatea de supraveghere a pieței, care efectuează verificarea caracteristicilor produselor pentru care a fost suspendată punerea în liberă circulație. Perioada de suspendare va constitui cel mult 4 zile lucrătoare din momentul notificării. În cazul în care la expirarea acestui termen Serviciul Vamal nu va fi notificat prin intermediul SINICSP cu privire la vreo măsură corectivă aplicată de autoritatea de supraveghere a pieţei, aceste produse vor fi puse în liberă circulaţie în modul stabilit. SINICSP transmite către sistemul informațional integrat vamal un mesaj automat care indică faptul că produsul poate fi pus în liberă circulație în cazul în care au fost îndeplinite toate celelalte cerințe și formalități necesare.
În proiect sunt ptopuse reglementări pentru măsurile ce țin de aducerea produselor neconforme în conformitate cu cerinţele stabilite şi punerea în liberă circulaţie, acțiunile autorităţii de supraveghere a pieţei la notificarea de suspendare, cerințele față de schimbul de date (inclusiv legate de securitatea acestora) etc.
Punerea în aplicare a noilor prevederi este preconizată pentru data de 27 iulie 2024, data intrării în vigoare a Legii nr. 162/2023, anexă la care este Lista domeniilor/categoriilor de produse reglementate, a autorităților de reglementare și a autorităților de supraveghere a pieței.
________________________________________________________
1 Hotărârea Guvernului nr. 637/2018, pct. 1:
Registrul de stat al supravegherii pieței format de SIANICSP reprezintă o resursă informațională de stat departamentală, care cuprinde date sistematizate referitoare la domeniul supravegherii pieței, inclusiv date despre subiecții supuși supravegherii de piață și autoritățile de supraveghere a pieței privind comercializarea produselor nealimentare, notificările, înștiințările și reacțiile la notificările de interzicere a punerii la dispoziție pe piață, retragere de pe piață și rechemare de la consumatori a produselor nealimentare care:
1) nu corespund cerințelor esențiale;
2) prezintă un risc grav;
3) nu corespund cerințelor esențiale și, în același timp, prezintă un risc grav.
2 În sensul Legii nr.162/2023, autorități responsabile de supravegherea pieţei sunt:
- Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică
- Agenţia Naţională pentru Siguranța Alimentelor
- Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecţia Consumatorilor
- Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică
- Agenţia Navală
- Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei
- Inspectoratul pentru Protecţia Mediului.