Exploatațiile agricole: informațiile contabile din rețeaua de colectare nu vor fi utilizate în scopuri fiscale
27.03.2024

Utilizarea într-un scop fiscal a oricărei informații contabile individuale sau a oricărei informații individuale obținute pe baza legii privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole sau divulgarea, sau utilizarea acestor informații în alte scopuri decât:

  • stabilirea anuală a veniturilor exploatațiilor agricole din câmpul de observație
  • efectuarea unei analize a activității economice a acestora.

Interdicția de divulgare a informației se va extinde asupra persoanelor care vor participă la rețeaua de colectare, inclusiv după încetarea activității în cadrul acesteia. În cazul încălcării acestor prevederi, persoana poartă răspundere civilă și, după caz, disciplinară.

 

În ședința Guvernului din 26 martie a fost susținut proiectul de lege nominalizat supra, scopul creării rețelei de colectare de informații contabile despre veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole fiind aplicarea unei metode de estimare a performanței Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală (SNDAR), în special a cheltuielilor publice efectuate prin intermediul subvenționării agriculturii și mediului rural. 

 

Autorii documentului consideră că până la momentul de față evaluarea politicilor agricole s-a realizat pe datele prezentate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, fără o evaluare comparativă a activităților economice a exploatațiilor, iar fără o intervenție în acest domeniu se poate de așteptat că politicile nu-și vor atinge performanța scontată, stabilirea direcțiilor de susținere a dezvoltării sectorului agricol și mediului rural devenind dificilă.

 

Astfel, este propusă crearea rețelei de informații contabile agricole, fiind implicate:

  • agenția de legătură (MAIA)
  • comitetul național (cu sarcina de aprobare a planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie)
  • birourile contabile (agenți economic care desfășură activitate de prestare a serviciilor de contabilitate sau entități din sistemul administrație publice, care asistă fermierii la completarea fișelor și la colectarea acestora)
  • exploatațiile agricole (entitățile ce vor accepta benevol furnizarea informațiilor contabile destinate evaluării eficienței politicilor agricole asupra veniturilor și activităților lor).

 

Proiectul stabilește că exploatațiile agricole vor fi clasificate într-un mod uniform în conformitate cu tipologia acestora, în funcție de tipul de activitate agricolă, de dimensiunea lor economică și de importanța altor activități lucrative direct legate de acestea. Tipologia urmează a fi aprobată de Guvern și va fi utilizată pentru prezentarea informațiilor colectate prin anchete statistice asupra structurii exploatațiilor agricole și prin rețeaua de informații.

 

La completarea fișei exploatației agricole nu se vor lua în considerare informațiile ce vizează activitățile neagricole ale producătorului agricol sau ale familiei acestuia, veniturile din pensii, moștenire, conturile private deținute în bănci, altă proprietate decât activitățile agricole ale respectivei exploatații.

 

Se preconizează a legii aprobate de Parlament la expirarea a doi ani de la data publicării acesteia în MO. Totodată, Executivul va elabora, în termen de 12 luni de la publicarea legii, actele subnormative necesare pentru punerea în aplicare a noilor prevederi.