Facilități fiscale pentru prevenirea și evitarea risipei alimentare
28.03.2024

Deducerea alimentelor transferate prin donație de către operatorii din domeniul alimentar, potrivit prevederilor Legii nr.299/2022 privind prevenirea pierderii şi risipei de alimente, se permite în limitele aprobate anual de către aceștia. Alimentele transferate prin donație vor fi deduse numai în cazul confirmării acesteia în modul stabilit de Guvern. Totodată, suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pentru mărfurile procurate în cadrul desfășurării activității de întreprinzător de către operatorii din domeniul alimentar și ulterior transferate prin donație, peste limitele lunare stabilite de către operatori, nu se deduce și se raportează la costurile sau cheltuielile perioadei.

 

Propunerile sunt incluse în proiectul de lege privind modificarea unor acte normative1, înregistrat în Parlament cu titlu de inițiativă legislativă, scopul documentului fiind prevenirea și reducerea risipei alimentare.

 

Prevederile citate supra vor completa prevederile CF (art. 24 – cu alin. (131), precum și a art. 102 – cu alin. (82)), stabilind respectivele facilități fiscale pentru operatorii din domeniul alimentar în cazul gestionării anumitor produse2. Astfel, la fel ca și în cazul reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale stabilite de conducătorul unității (cu condiția că acestea vor fi confirmate în modul stabilit de Guvern), operatorii economici ar putea beneficia de facilități si deduceri fiscale.

 

Recomandăm atât retailului, cât și beneficiarilor produselor donate să examinaze și modificările propuse la Legea nr. 299/2022, având în vedere că acestea țin de obiectul donării care, datorită unor neconformități de producerе ce nu afectează siguranța alimentelor, dar le fac imposibile pentru comercializare independent de termenul de valabilitate (1/3 din acesta, durabilitate minimă sau data expirării).

 

Punerea în aplicare a noilor prevederi ale Legii nr.299/2022 este considerate oportună la expirarea a 30 zile de la data publicării acesteia în MO, iar ale celor ce urmează a fi aprobate în Codul fiscal – din 1 ianuarie 2025.

___________________________________________________________

1 Legea nr. 299/2022 privind prevenirea pierderii și risipei de alimente și Codul fiscal.

2 Este propusă completarea art.12 din Legea nr. 299/2022 cu alin. (11):

„Prin derogare de la dispozițiile alin. (1), alimentele pot face obiectul transferului prin donare în orice moment, cu condiția că siguranța acestora nu este compromisă, în următoarele situații:

a) produsele și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar;

b) produsele nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă;

c) eticheta produselor conțin erori de etichetare specificate la art. 8 alin (1) lit. a), d), e), i), j), l) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare;

d) existența excedentului de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.