HoReCa: aplicarea TVA la produsele procurate la o altă cotă
01.04.2024

Serviciul Fiscal de Stat a actualizat Baza Generalizată a Practicii Fiscale (compartimentul Taxa pe valoare adăugată). Răspuncul la întrebarea prezentată în continuare a fost aprobat prin Ordinul nr. 120/2024 din 26 martie.

 

28.17.39 Ce cotă TVA se aplică la livrarea produselor alimentare și a băuturilor procurate fără aplicarea TVA sau cu aplicarea TVA la o altă cotă decât 8%, de către unitatea alimentație publică care corespunde Nomenclatorului și cerințelor Hotărârii Guvernului cu privire la prestarea serviciilor de alimentație publică nr.1209 din 08.11.2007, în cadrul desfășurării activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei?

 

În conformitate cu art.96 lit. b) liniuța a noua din Codul fiscal, este stabilită cota redusă a TVA în mărime de 8% la produsele alimentare şi/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei (CAEM).

 

Conform prevederilor CAEM aprobat prin Ordinul Biroului Național de Statistică nr.28 din 07.05.2019, activități de cazare şi de alimentație publică reflectate în diviziunea 56 secțiunii I include activități de servire a mâncării şi băuturii, furnizarea de mese complete sau de băuturi destinate consumului imediat, fie în restaurante tradiționale sau în restaurante cu auto-servire, fie la standuri permanente sau temporare, cu sau fără scaune.

 

Astfel, livrarea produselor alimentare și a băuturilor procurate fără aplicarea TVA sau cu aplicarea TVA la o altă cotă decât 8%, în cadrul desfășurării activităților de servire a mâncării şi băuturii, care se atribuie la diviziunea 56 secțiunii I din CAEM, de către o unitate de alimentație publică care corespunde Nomenclatorului și cerințelor Hotărîrii Guvernului cu privire la prestarea serviciilor de alimentație publică nr.1209 din 08.11.2007, se impune conform art.96 lit. b) liniuța a noua din Codul fiscal, cu aplicarea cotei de 8%.

 

(Temei: Modificările în temeiul Legii pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală) nr. 212 din 20.07.2023.)

 

Prin același ordin a fost transmisă în arhiva BGPF întrebarea cu codul 28.17.43 (Care sunt condițiile pentru aplicarea cotei TVA în mărime de 6% aferent mărfurilor/serviciilor realizate în cadrul activităților, atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei (HORECA) în conformitate cu Legea nr.76/2021 în redacția Legii nr.244 din 16 septembrie 2021?)