Declaraţia persoanei fizice cu privire la proprietate va fi modificată
02.04.2024

În formularul Declaraţiei persoanei fizice cu privire la proprietate, care se depune la Serviciul Fiscal de Stat în conformitate cu prevederile art. 22615 alin. (2) din Codul fiscal de către persoana fizică-cetățean care a fost supusă verificării fiscale prealabile prin metode indirecte de estimare a venitului impozabil și este propusă pentru inițierea controlului fiscal, vor fi operate modificări.

 

Anunțul Ministerului Finanțelor, prin care este comunicată inițierea procesului de elaborare a proiectului de ordin cu privire la modificarea Ordinului nr. 148/2013, a fost plasat pentru înaintarea propunerilor (aici) de către persoanele interesate. Termenul-limită pentru prezentarea opiniilor va expira pe data de 5 aprilie.

 

Amintim, potrivit Modului de completare a Declaraţiei prenotate în vigoare persoanele fizice declară mijloacele băneşti deţinute în numerar în monedă naţională sau valută (echivalentul în monedă naţională la cursul oficial al BNM la data de 31 decembrie a anului pentru care se prezintă Declarația, inclusiv împrumuturi obținute și oferite), precum și în conturile din instituțiile financiare.

 

Subiecții declarării vor reflecta și activele financiare deținute (codul fiscal și denumirea emitentului de titlu/societății în care persoana declarantă este acţionar, fondator sau asociat/beneficiar de împrumut; plasamentele, obligațiunile, cecurile, cambiile, certificatele de împrumut, investițiile directe în moneda națională sau valuta străină;) precum și bunurile imobile și mobile (mijloacele de transport, inclusiv cele transmise de către proprietari în folosință cu titlu oneros sau gratuit; obiectele de artă și anticariat aflate în proprietate etc.).