Entitățile vor elabora actele de achiziție de sine stătător
02.04.2024

Contribuabilul de sine stătător va putea să-și elaboreze formularul pentru documentarea achizițiilor activelor şi serviciilor de locațiune de la furnizori cetățeni în funcție de posibilitățile și necesitățile proprii, fără a utiliza formulare tipizate.

 

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului din 3 aprilie este înclus proiectul hotărârii de Guvern, prin care urmează a fi susținute modificările propuse în Legea contabilității și raportării financiare nr. 287/2017.

 

Astfel, din lista documentelor primare cu regim specialstabilită în art. 12 din Legea nr. 287/2017 și care se întocmesc conform formularelor tipizate, ar putea fi exclus actul de achiziţie a serviciilor de locaţiune și a cheltuielilor aferente.

 

Autorii proiectului de lege pentru modificarea Legii contabilității și raportării financiare sunt Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat. Scopul urmărit prin proiect este excluderea suportării de către entităţi a cheltuielilor suplimentare la contractarea de la persoanele fizice (cetăţeni) a serviciilor de locaţiune şi achiziţionarea activelor, oferind dreptul entităţilor de a imprima de sine stătător documente primare cu elementele obligatorii pentru documentele primare, specificate în art.11 al Legii nr.287/2017, fără a fi necesar de a procura formulare sau de a solicita seria şi diapazonul de numere pentru imprimarea documentelor vizate.

 

Amintim, prin Hotărârea Guvernului nr. 294/1998 în sarcina Serviciului Fiscal de Stat este pusă tipărirea centralizată a unor formulare tipizate de documente primare cu regim special, inclusiv a actului de achiziție a serviciilor de locațiune și a cheltuielilor aferente. Formularul a fost aprobat prin Ordinul MF nr. 88/2008 și se întocmeşte în cazul achiziţiilor de locaţiune şi refacturare a serviciilor aferente de la persoanele fizice, neînregistrate în calitate de întreprinzători, în două exemplare de către locatar/arendaș.

 

Totodată, datele prezentate în analiza impactului de reglementare denotă că, în anul 2023, cantitatea actelor de achiziţie comercializate de către SFS s-a diminuat cu 95,4% faţă de cea realizată în anul 2022 şi cu 96,6% – faţă de cele emise în anul 2021.