Având în vedere că mecanismul desemnării procentuale ia amploare de la an la an, la solicitarea cititorilor noștri indicăm sursa de identificare a beneficiarilor desemnării pentru care contribuabilii pot direcționa 2% din impozitul pe venit aferent anului 2023 calculat și achitat la buget.
Amintim, art. 15² alin. (3) din Codul fiscal stabilește că, beneficiarii desemnării procentuale sunt:
a) asociaţiile obşteşti, fundaţiile şi instituţiile private înregistrate în Republica Moldova care desfăşoară activităţi de utilitate publică în conformitate cu Legea nr.86/2020 cu privire la organizaţiile necomerciale, cu condiţia că acestea îşi desfăşoară activitatea timp de cel puţin un an pînă la solicitarea înregistrării în lista beneficiarilor desemnării procentuale şi nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare.
b) cultele religioase şi părţile componente ale acestora înregistrate în RM care desfăşoară activităţi sociale, morale, culturale sau de caritate, cu condiţia că acestea îşi desfăşoară activitatea timp de cel puţin un an pînă la solicitarea înregistrării în lista beneficiarilor desemnării procentuale şi nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare.
Reiterăm, Regulamentul cu privire la mecanismul desemnării procentuale aprobat prin HG nr. 1286/2016 prevede că, pentru a deveni beneficiari ai mecanismului în anul următor celui de gestiune, solicitanții urmează să depună în perioada 1 septembrie – 30 septembrie la Agenția Servicii Publice (ASP) cererea de înregistrare în Lista beneficiarilor desemnării procentuale.
La rândul său, ASP, până la 31 decembrie a fiecărui an, publica Lista beneficiarilor desemnării procentuale pe pagina sa oficială (separat pentru asociații obștești, cultele religioase şi părţile lor componente). Aceastea sunt perfectată în ordine alfabetică, conțin denumirea completă, numărul de identificare de stat şi adresa juridică ale beneficiarilor.
Astfel, listele potențialilor beneficiari ai mecanismului 2%, publicate de AST la situaţia din 29 decembrie 2023, pot fi consultate în continuare.
Lista asociaţiilor, fundaţiilor, instituţiilor private beneficiare ale desemnării procentuale (per total, 1103 beneficiari).
Lista cultelor religioase şi părţilor componente ale acestora beneficiare ale desemnării procentuale (per total, 184 beneficiari).
Precizăm, contribuabilii efectuează desemnarea procentuală prin depunerea Declaraţiei persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (forma CET18) pentru perioada fiscală 2023. Contribuabilul va indica codul fiscal al beneficiarului câmpul M1 din Declarație. Aceasta va fi validată cu condiţia că obligațiile fiscale ale contribuabilului au fost achitate integral şi în termen.
Recomandăm să citiți și CET18: modalitățile de prezentare a Declarației.