Granturi postinvestiționale pentru producătorii agricoli
04.04.2024

Dosarele de aplicare la Programul de granturi postinvestiționale „Managementul durabil al terenurilor”(MDT) din cadrul Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) se depun la sediile secțiilor/serviciilor teritoriale ale AIPA, din raza teritorială în care s-a efectuat investiția, de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia, în perioada 1- 30 aprilie 2024, comunică Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

 

Cel de al IV-lea apel în cadrul Programului de granturi a fost lansat în conformitate cu prevederile Ordinului MAIA nr. 52 din 28.03.2024. Beneficiari ai acestuia pot deveni producătorii agricoli înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova care au efectuat investiții eligibile și vor prezenta dovada co-finanțării din surse proprii.

 

AIPA precizează că, grantul postinvestițional va rambursa 30% din valoarea investiției eligibile, cu un plafon de $10 mii per producător agricol. Un beneficiar va fi eligibil pentru un singur grant postinvestițional.

 

Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără: 

- semănători, tocătoare, stropitoare, combine de recoltare (tehnologii No-Till)

- combinatoare pentru formarea benzilor (tehnologii Strip-Till)

- echipamente și sisteme de irigare

- construcții hidrotehnice de captare a apei

- înființarea/reabilitarea de fâșii paravânt 

- ameliorarea prin împădurire a terenurilor degradate

- înierbarea în jurul pomilor în livezi. 

    

Alte detalii privind documentele necesare, precum și investițiile eligibile pot fi găsite în Manualul de alocare a granturilor al programului de granturi postinvestiționale „Managementul durabil al terenurilor.