BGPF: controlul fiscal și aplicarea sancțiunilor (metodologia controlului)
08.04.2024

Compartimentul Metodologia controlului din Baza Generalizată a Practicii Fiscale a fost completat cu 10 întrebări. Răspunsurile la acestea aunt aprobate de Serviciul Fiscal de Stat prin Ordinul nr. 137/2024, publicat pe pagina oficială a autorității.

 

31.6.2 În care termen contribuabilul trebuie să depună contestaţia împotriva deciziei Serviciului Fiscal de Stat, în cazul în care nu este de acord cu decizia emisă?

 

31.6.3 La încetarea activității independente se va efectua un control fiscal pentru perioada activității desfășurate?

 

31.2.6 În cazul în care persoana a prezentat tardiv darea de seamă fiscală și nu a achitat impozitul/taxa în buget conform legislației fiscale, urmează a fi aplicate careva sancțiuni acesteia?

 

31.2.4 Care este mărimea amenzii aplicate contribuabilului în cazul în care acesta nu a prezentat darea de seamă fiscală și nu a achitat impozitul/taxa în buget conform legislației fiscale?

 

31.2.18 În urma controlului fiscal efectuat la agentul economic a fost emisă decizia asupra cazului de încălcare fiscală prin care au fost efectuate corectări în partea ce ține de veniturile achitate persoanei fizice. Urmează a fi aplicate careva sancțiuni acestuia în cazul în care nu va informa beneficiarul plăților despre acest fapt?

 

31.2.5 În cazul în care persoana nu a prezentat darea de seamă fiscală, însă impozitul, taxa, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii, stabilite în cotă procentuală au fost achitate în termenul și în bugetul stabilit, urmează a fi aplicate careva sancțiuni acesteia?

 

31.2.19 În cadrul controlului fiscal se constată că la contribuabilul supus controlului au fost sustrase documentele contabile și nu au fost restabilite până la momentul controlului. Urmează a fi aplicate acestuia careva sancțiuni?

 

31.2.8 Ce sancțiuni va aplica Serviciul Fiscal de Stat unei persoane fizice care nu practică activitate de întreprinzător în cazul nedeclarării veniturilor și neachitării impozitului pe venit din aceste venituri, conform prevederilor art.83 din Codul fiscal?

 

31.2.21 Ce sancțiuni se aplică la completarea incorectă a facturii fiscale?

 

31.2.24 Ce sancțiune se aplică pentru neplata sau plata incompletă a impozitului pe venit în rate în termen?

 

Atenționăm contribuabilii că în arhiva BGPF au fost transferate întrebările cu codurile: 31.2.10; 31.2.7; 31.2.9; 31.2.23; 31.2.16; 31.2.15 și 31.2.1.