Comerțul local în mun. Chișinău: cerințe și interdicții
08.04.2024

Regulamentul de comerț local al or. Chișinău, aprobat prin Decizia CMC nr.15/14 din 29 decembrie 2021, va fi expus în redacție nouă, fiind ajustat la ulterioarele modificări operate în legislație. Proiectul intervențiilor propuse este înaintat pentru consultări publice, care se vor încheia pe data de 24 aprilie.

 

În document sunt stabilite interdicțiile şi cerinţele de desfăşurare a activităţii de comerţ în mun. Chișinău (anumite forme ale activităţii de comerţ, inclusiv cel ambulant, în perimetrul anumitor zone sau străzi ori în intervalul anumitor zile sau ore), cerințele privind zonele de parcare de care trebuie să dispună comerciantul, regulile de asigurare a curățeniei pe adresa unității comerciale/unității de alimentație publică etc.

 

Noul regulament prevede lista actelor ce urmează a fi anexate la notificare pentru inițierea activității de comerț (inclusive în suburbii); posibilitatea amplasării unităților de comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet în locuințe cu condiția că în locuință fizic se află doar un salariat (cu excepția administratorului) etc.  

 

Totodată, pot fi revizuite condițiile de notificare în cazul schimbării proprietarului unei piețe existente. Aceasta va fi recepționată dacă nu nu vor fi modificate cerințele inițiale (tipul, suprafața, adresa/ amplasamentul) și doar în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat corespunzător etc.

 

Proiectul poate fi examinat aici.