Eligibile pentru Programul de rambursare a TVA pot deveni întreprinderile agricole pentru care nu mai puțin de 75% din activitatea desfășurată pe parcursul anului 2022 reprezintă una sau mai multe dintre activitățile stipulate în grupele 01.1–01.6 din CAEM, aprobat prin Ordinul nr.28/2019 al BNS, prevede inițiativa legislativă înregistrată în Parlament.
Autorii documentului argumentează necesitatea intervențiilor în Legea nr.337/2022 prin faptul că unii producători agricoli prestează servicii de cultivare, arat, semănat etc. altor agricultori, însă acestea diminuează ponderea activităților agricole ale entităților și îi exclude din lista potențialilor beneficiari ai Programului de rambursare a TVA, la momentul de față respectiva pondere a activităților agricole fiind stabilită la nivel de 95%. Astfel, scopul proiectului este majorarea numărului de producători agricoli ce ar putea beneficia de rambursarea TVA, costurile bugetare estimate constituind 30-50 mil. lei.
Totodată, proiectul stabilește că suma totală rambursată pentru perioada Programului nu poate depăși suma TVA destinată deducerii pentru perioada fiscală ulterioară reflectată în declarația privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2022.
Amintim, Programul de rambursare a TVA se efectuează pentru perioadele fiscale începând cu luna aprilie 2022 și până în luna iunie 2023 inclusiv.