AGRRI: facilități fiscale și vamale
09.04.2024

Mărfurile și/sau serviciile importate sau livrate pe teritoriul țării pentru implementarea proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGRRI)” vor fi scutite de TVA fără drept de deducere, de accize, taxele vamale și de taxele pentru efectuarea procedurilor vamale, precum și de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului. Prevederile sunt incluse în proiectul hotărârii de Guvern prin care urmează a fi aprobat regulamentul de aplicare a respectivelor facilități.

 

Documentul elaborat de Ministerul Finanțelor este inclus pe ordinea de zi a Executivului de mâîne, 10 aprilie.

 

Scutirile vor fi oferite de către autoritatea vamală în baza doar a trei acte:

  • scrisoare pe blancheta oficială emisă de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, în care vor fi indicate denumiile acordului, proiectului și a beneficiarului proiectului; valoarea în vamă și cantitatea mărfurilor
  • factura fiscală (invoice) (după caz, alte acte aplicate în practica internaţională sau cele prevăzute de contract, potrivit prevederilor art.12 alin.(3) din Legea nr.287/2017) și
  • copia contractului de achiziție a mărfurilor.

 

Proiectul reglementează și faptul că, entitățile care efectuează livrări scutite de TVA cu drept de deducere ale mărfurilor şi/sau serviciilor destinate implementării proiectului, vor beneficia de dreptul la restituirea TVA. Totodată, sumele taxei pe valoare adăugată achitate până la intrarea în vigoare a regulamentului de către donatori, implementatori sau de beneficiarii proiectului pentru procurările efectuate pe teritoriul RM și destinate realizării proiectului vor restituite acestora în baza facturilor fiscale şi documentelor ce confirmă achitarea TVA. Acestea vor fi prezentate la SFS împreună cu cererea de restituire a respectivei taxe.

 

Punerea în aplicare a noului regulament este preconizată din data publicării acestuia în MO.

 

Notă. Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGRRI a fost lansat de AIPA în luna ianuarie 2024. Dosarele sunt acceptate până la 17 mai, iar lista actelor necesare poate fi consultată aici.

 

Potrivit condițiilor stabilite, valoarea maximă a unui grant este de $1 mil., însă nu mai mult de 50% din valoarea investiției. Eligibile în cadrul proiectului sunt construcția, modernizarea exploatațiilor zootehnice și dotarea acestora cu tehnică sau utilaje (procesare a furajelor), achiziționarea animalelor de prăsilă, investițiile efectuate în eficiența energetică a exploatației (stații cu biogaz, instalarea panourilor fotovoltaice etc.).

 

 

Proiectul AGGRI este finanțat în baza Acordului de împrumut semnat între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în luna iunie 2023.