Un nou program ce are drept scop sporitea vizibilității și promovarea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, facilitarea accesului la serviciile de consultanță, extinderea pe piețele locale și internaționale, dar și monitorizarea și evaluarea beneficiarilor este elaborat de autorități. Componentele programului de creștere a competitivității producătorilor locali și integrarea în lanțurile valorice sunt detaliate în documentul elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului (ODA). Acesta urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern, iar la momentul de față proiectul este propus pentru consultări publice, care se vor încheia la 19 aprilie.
Implementarea programului este preconizată pentru o perioadă de 36 de luni, iar bugetul estimativ constiuie 189,5 mil. lei, fiind finanțat din alocațiile prevăzute în bugetul de stat și potențial din contul asistenței financiare externe. Atât bugetul programului, cât și termenul de implementare pot fi majorate în funcție de resursele financiare din contul asistenței financiare externe. Eligibile în cadrul acestuia vor fi nouă activități economice clasificate conform CAEM 2, care pot fi consultate în anexa nr. 1 la proiect.
Suportul financiar nerambursabil ce va fi acordat pe parcursul a 12 luni întreprinderilor mici și mijlocii presupune achiziționarea:
- serviciilor de consultanță – până la 50% din costul acestora (fără TVA), dar nu mai mult de 600 mii lei per beneficiar (pentru entitățile gestionate de femei – 60% fără TVA);
- serviciilor și imobilizărilor corporale și necorporale necesare facilitării accesului și extinderii pe piețe – până la 50% (fără TVA) din costul de realizare, dar nu mai mult de 2 mil. lei per beneficiar.
Totodată, ÎMM-urile vor putea depune în cadrul acestui program mai multe solicitări pentru acordarea suportului financiar, până la atingerea valorilor maxime stabilite. Neeligibile vor fi cheltuielile ce țin de plata împrumuturilor și dobânzilor datorate, a amenzilor și penalităților financiare, taxelor și impozitelor, cheltuielilor de amortizare, plăților salariale, costurile de leasing, costurile acoperite de alte programe etc.
Alte detalii, precum și indicatorii de produs pot fi consultați în proiect.