Planul de deoligarhizare, propus pentru consultări publice
18.04.2023

Reglementarea interdicției de fragmentare a tranzacțiilor  efectuate în scopul eludării plafonului de raportare sau plafonului de transparentizare a tranzacțiilor comerciale, plafonarea plăților în numerar pentru liber profesioniști (avocat, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator) și instituirea unui mecanism de verificare aleatorie, consolidarea mecanismului de confiscare inițiat la solicitarea Autorității Naționale de Integritate și de gestionare și valorificarea a bunurilor sechestrate, mecanismului de confiscare și executare a confiscării averii infracționale, și calcularea prejudiciului cauzat statutului prin infracțiuni sunt doar unele acțiuni incluse în Planul de deoligarhizare, propus pentru consultări publice. Acestea vor dura pănă la 23 aprilie 2023.

 

Per total documentul conține 25 de acțiuni, care sunt structurate pe șapte domenii și vizează prevenirea spălării banilor și transparentizarea circulației mijloacelor bănești, măsuri de identificare a beneficiarului efectiv, de prevenire a restrângerii concurenței, stabilește regulile din domeniul politic etc., termenul de realizare fiind stabilit pentru luna decembrie 2023.

 

Planul de acțiuni cu privire la măsurile de limitare a influenței excesive economice și politice în viața publică a fost examinat în ședința Grupul de lucru pe deoligarhizare din data de 28 martie 2023. Membrii grupului de lucru și alte autorități vizate au fost invitate să transmită sugestii și comentari, care pot fi plasate aici.