BGPF: reţinerea impozitului la sursa de plată
12.04.2024

Compartimentul Impozitul pe venit din Baza Generalizată a Practicii Fiscale a fost completat cu noi întrebări, răspunsurile la acestea fiind aprobat de Serviciul Fiscal de Stat prin Ordinul nr. 141/2024.

 

29.1.7.5.8 Urmează să se rețină impozitul pe venit din profitul net achitat de către întreprinderile de stat sau municipale?

 

29.1.7.5.14 Cum vor fi supuse impozitării veniturile sub formă de dividende obținute de agenții economici, pe teritoriul Republicii Moldova, de la agenții economici care nu au relații cu sistemul bugetar al Republicii Moldova (unitatea teritorială autonomă cu statut juridic special Transnistria)?

 

29.1.7.5.1 Cum se vor impozita dividendele achitate unei persoane juridice rezidente de către o altă persoană juridică rezidentă?

 

29.1.7.5.7 Cum se impozitează dividendele achitate în folosul persoanei fizice rezidente?

 

29.4.3 Urmează a se reține impozitul pe venit la sursa de plată în cazul în care persoana juridică rezidentă a Republicii Moldova a procurat de la un nerezident un bun imobil amplasat pe teritoriul Republicii Moldova şi plata în folosul nerezidentului s-a efectuat în rate?

 

29.4.15 Cum se impozitează dividendele achitate în folosul nerezidentului?

 

29.4.12 Are obligaţia un nerezident care dispune de o reprezentanţă permanentă în Republica Moldova să reţină un impozit din venitul unui nerezident obţinut sub formă de dobîndă, pentru creanţele apărute, în cazul unui contract de împrumut?

 

29.4.11 Apare oare obligaţia de reţinere a impozitului pe venit la sursa de plată din venitul sub formă de royalty acordat nerezidentului?

 

Totodată, întrebarea cu codul 29.1.7.5.17 (Cum urmează a fi supuse impozitării veniturile obținute de asociații societăţii din repartizarea profitului societății contrar cotelor de participare depuse în capitalul social?) a fost transmisă în arhivă.