Obiectivele Programului municipal de dezvoltare а sectorului ÎMM
12.04.2024

În următorii șase ani mun. Chișinău ar putea aloca peste 39 mil. lei pentru implementarea Programului municipal de dezvoltare а sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. Proiectul documentului este propus pentru consultări publice de Consiliul municipal Chișinău.

 

Obiectivele strategice ale programului  sunt dezvoltarea capitalului umаn рrin рrоmоvаrеа соmреtеnțеlоr și culturii antreprenoriale; facilitarea accesului IMM din municipiu la surse de finanțаrе; crearea și dezvoltarea infrastructurii municipale de suport în afaceri; sporirea competitivității sectorului ÎMM prin dezvoltarea dialogului public-privat și consolidarea capacităților instituționale ale autoritiții publice locale responsabile реntru imрlеmепtаrеа politicilor în domeniul susținerii antreprenoriatului din municipiu.

 

Implementarea programului va fi asigurată de Institulia Рubliсă ,,Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului”, care anual va completa/modifica/concretiza planul de acțiuni, acesta fiind inclus în program. Potrivit documentului, IMM-urile din municipiu vor obține suport informațional (elaborarea strategiilor de comunicare, a ghidurilor, crearea call-centrului, desfășurarea concursului „Cel mai bun întreprinzător din sectorul municipal de ÎMM”, cursurilor de formare a competențelor antreprenoriale); facilitatrea accesului la finanţare prin oferirea ÎMM-urilor din Chișinău a asistenței metodologice în procesul accesării resurselor financiare nerambursabile din cadrul fondurilor disponibile; elaborarea si implementarea programului municipal „Start-up pentru tineri și migranți”; elaborarea Programului de accelerare a dezvoltării rezidenților Incubatorului Municipal de Afaceri; identificarea cerinţelor tehnologice, manageriale, economice şi financiare faţă de întreprinderile din ramura în care a fost identificat avantajul competitiv concret etc.

 

Printre reziltatele scontate se regăsesc sporirea culturii antreprenoriale și atitudinea proactive a ÎMM-urilor în evaluarea politicilor social-economice; diversificarea afacerilor; valorificarea lanțurilor valorice; funcționalitatea acceleratorului municipal de afaceri; dezvoltarea parcurilor industriale etc.

 

Propunerile și obiecțiile părților interesate sunt acceptate până la 26 aprilie 2024, tot atunci fiind desfășurate dezbaterile publice asupra proiectului.