Statul va acorda gaj pentru creditarea producătorilor agricoli
15.04.2024

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu I. P. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului stabilesc suma, modul de acordare, utilizare, rambursare a creditelor acordate persoanelor juridice sau gospodăriilor țărănești (de fermier) în scopul pregătirii și efectuării lucrărilor agricole în anul 2024 pentru creșterea cerealelor.

 

Vineri, 12 aprilie, Parlamentul a aprobat în lectura II proiectul de lege privind acordarea de credite agricultorilor cu gaj acordat de stat.

 

Documentul stabilește că mijloacele financiare (prin derogare de la prevederile stabilite de alte acte normative1) nu pot fi urmărite silit și nici aplicate măsuri de asigurare, în interesul altor creditori a debitorului, inclusiv statul, care a contractat creditul, inclusiv în cazul în care, în privința persoanei este intentată procedura de insolvabilitate sau să fie utilizate pentru acoperirea altor cheltuieli decât cele pentru care au fost oferite.

 

Proiectul de lege prevede și oferirea persoanelor juridice sau gospodăriilor țărănești (de fermier), care vor beneficia de un credit cu gaj acordat de stat, a dreptului să încheie acorduri/contracte de modificare a termenului de stingere a obligației fiscale, inclusiv la BASS, pe un termen de până la 12 luni consecutive și fără aplicarea măsurilor de asigurare sub formă de gaj și/sau fidejusiune.

 

Potrivit documentului, după punerea în aplicare a prevederilor legii vor fi necesare încă două luni pentru elabora de către Guvern a actelor normative aferente.

___________________________________________

1 Legea insolvabilității nr. 149/2012, Codul fiscal, Codul vamal, Codul de executare și Codul administrativ.