Notarii vor prezenta SFS informația privind baza valorică a activelor înstrăinate
16.04.2024

Având în vedere că la momentul de față notarii și alte persoane care desfășoară activitate de notariat nu prezintă informația cu privire la baza valorică a activelor înstrăinate, care ar permite determinarea obligaţiilor fiscale ce ţin de înstrăinarea acestor active de către persoane fizice, ceea ce contravene prevederilor Codului fiscal1,  Serviciul Fiscal de Stat a elaborat proiectul de modificare a Ordinului nr. 427/2018.

 

Amintim, acest act stabilește modul, structura și termenele de prezentare SFS a informațiilor ce urmează a fi prezentate în mod obligatoriu potrivit prevederilor art. 92 și art. 22611 alin. (3) și alin. (4) din CF (determinarea veniturilor cu aplicarea surselor și metodelor indirecte). Deși informația prezentată de notari conține datele despre contractele de înstrăinare a activelor de capital de către persoane fizice, aceasta este insuficientă pentru determinarea obligațiilor fiscale. Respectiv, anterior autoritatea fiscală a aprobat modificări în Anexa nr.6 la ordinul prenotat, acestea, însă, fiind abrogate prin Ordinul nr. 427/2023.

 

Potrivit notei proiectului propus pentru consultări publice, ținând cont de volumul semnificativ de informații ce ar urma a fi inclusă în rapoarte, se propune, inițial, col. 7a, 7b, 7c, 7d se vor completa doar în cazul în care se prezintă informaţia privind înstrăinarea bunurilor imobile în perioada de raportare, indiferent de modul de înstrăinare, care au fost dobândite exclusiv în baza contractului de vânzare-cumpărare. În alte cazuri, coloanele nominalizate nu se vor completa.

 

Propunerile și opiniile părților interesate urmează a fi prezentate în termenul stabilit (26 aprilie 2024) la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Tatiana Avetisova, număr telefon  022 82 33 86; e-mail: tatiana.avetisova(at)sfs.md.

__________________________________

1Codul fiscal, art. 92 alin. (9):

(9) Organele cadastrale teritoriale, deţinătorii registrelor de valori mobiliare, notarii publici prezintă Serviciului Fiscal de Stat, conform modului stabilit de Serviciul Fiscal de Stat, informaţia privind determinarea obligaţiilor fiscale ce ţin de înstrăinarea activelor de către persoane fizice.