BGPF: modul de exploatare a MCC
17.04.2024

Serviciul Fiscal de Stat a actualizat pe data de 16 aprilie 2024 Baza Generalizată a Practicii Ficale (compartimentul Echipamente de casă şi de control (ECC)), precizând modul de înregistrare, în funcție de modul de plată, a vânzării mărfurilor. Ordinul nr. 169 al autorității este plasat pe pagina oficială a SFS.

 

34.6.4 Cum va fi înregistrată prin intermediul echipamentelor de casă și de control vânzarea mărfurilor prin diferite moduri de plată?

 

În conformitate cu prevederile pct. 23 din Regulamentul cu privire la Registrul unic al echipamentelor de casă şi de control, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 141/2019, bonul de casă/documentul fiscal, generat în formă electronică şi/sau emis de echipamentul de casă şi de control pe suport de hârtie, conţine obligatoriu elemente generale pentru toate domeniile de activitate şi specifice în funcţie de domeniul de activitate.

 

Totodată potrivit pct. 24 sbp. 6) și pct. 25 sbp. 1) lit. a) din Regulamentul menționat, unul din elementele generale ale bonului de casă/documentului fiscal, este modul de plată, iar unul din elementele specific ale bonului de casă/documentului fiscal, pentru activităţile de comerţ şi prestarea serviciilor, este denumirea fiecărei mărfi (serviciu).

 

Punctul 7.3 din Cerințele tehnice față de echipamente de casă și de control aprobate prin Decizia Comisiei interdepartamentale pentru echipamente de casă și de control  nr.26-11/1-19/02-2020 din 20.10.2020, stabilește următoarele moduri de plată:

 

COD
(2 cifre)

DENUMIREA
(abreviere max. 14 caractere)

DESCRIEREA

0

NUMERAR

Plata cu numerar

1

CARD PLATA

Plata cu card de plată

2

VOUCHER/CEC
(c-ertificat valori-c) /TICHET

Plata cu un document de o valoare prestabilită (MDL)

6

TME

Plata cu tichet de masă

7

ABONAMENT

Plata cu un document ce atestă plata anticipată pentru o prestaţie regulată pe o perioadă determinată

8

ALT IP

Plata cu alt instrument de plată

9

ALT MOD

Credit, leasing, avans, arvuna, gaj, card corporativ valoric, testare metrologică, compensări

 

Ținând cont de cele expuse, contribuabilul:

1. La efectuarea încasărilor în numerar, prin card de plată, tichet de masă, alt instrument de plată, alt mod de plată (credit, leasing, card corporativ valoric, testare metrologică, compensări), emite bon de casă cu specificarea la parametrii denumirea mărfii și modul de plată a următoarelor date:

Denumirea mărfii:      Marfa 1                         

                                   Marfa 2                         

Modul de plată:   NUMERAR / CARD PLATA/ TME/ ALT IP/ALT MOD (Credit, leasing, card corporativ valoric, testare metrologică, compensări).

 

2. La vânzarea voucherului, cecului, tichetului, abonamentului sau încasarea avansului, arvunei, gajului, emite bon de casă cu specificarea la parametrii denumirea mărfii și modul de plată a următoarelor date:

Denumirea mărfii: Voucher/ Cec/ Tichet/ Abonament/ Avans/ Arvuna/ Gaj                          

Modul de plată: Numerar/ CARD PLATA/ ALT IP. 

                    

3. La la vânzarea bunurilor, achitate prin voucher, cec, tichet, abonament, avans, arvună, gaj, emite bon de casă cu specificarea la parametrii denumirea și modul de plată a următoarelor date:

Denumirea mărfii:    Marfa 1                         

                                  Marfa 2                         

Modul de plată:        Voucher/ Cec/ Tichet/ Abonament/ Avans/ Arvuna/ Gaj.