BGPF: taxele locale
18.04.2024

Noi detalii privind modul de stabilire, calculare și achitare a taxelor locale sunt oferite de Serviciul Fiscal de Stat, care prin Ordinul nr. 149/2024 a suplinit Baza Generalizată a Practicii Fiscale. Întrebările din ordin sunt prezentate în continuare, iar răspunsurile la acestea pot fi consultate pe pagina oficială a SFS.

 

6.6.7.4 În baza cărui formular declară obligațiile fiscale la taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii, întreprinderile individuale, gospodăriile țărănești (de fermier) al căror număr mediu anual de salariați, pe parcursul perioadei fiscale, nu depășește 3 unități și care nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA, pentru perioada fiscală aferentă anului 2021?

 

6.6.3.5 Sunt considerate terminalele de plată în numerar (terminal cash-in) obiecte ale impunerii la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii? Au dreptul autoritățile administrației publice locale de a stabili pentru terminalele respective taxa?

 

6.6.3.1 Care este baza impozabilă la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii?

 

6.6.3.6 Sunt automagazinele obiecte ale impunerii cu taxa pentru unitățile de comerț și/sau de prestări servicii și, în cazul în care sunt, cum urmează să fie calculată taxa dacă, prin intermediul acestor automagazine, activitatea de comerț se desfășoară pe parcursul unei perioade determinate de timp?

 

6.6.3.2 Care este obiectul impunerii la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii?

 

6.6.4.1 Cum se stabilește cota taxei pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii?

 

6.6.2.4 Apar ca subiecţi ai impunerii cu taxa pentru unităţile comerciale şi/sau prestări servicii persoanele care prestează servicii de închiriere a îmbrăcămintei?

 

6.6.2.5 Apar ca subiecţi ai impunerii cu taxa pentru unităţile comerciale şi/sau prestări servicii persoanele care confecționează peruci?

 

6.6.2.2 Apar ca subiecţi ai impunerii cu taxa pentru unităţile comerciale şi/sau prestări servicii persoanele care prestează servicii de restaurare şi regenerare a anvelopelor?

 

6.6.2.14 Sunt subiecți ai impuneii la taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii persoanele care dispun de centre comerciale, luînd în considerație faptul că suprafețele centrului comercial sunt transmise în locațiune altor persoane pentru amplasarea secțiilor comerciale (boutique -urilor), cofetăriilor?

 

6.6.2.3 Apar ca subiecţi ai impunerii cu taxa pentru unităţile comerciale şi/sau prestări servicii persoanele care prestează servicii de reparaţie a îmbrăcămintei?

 

6.6.2.13 Apare ca subiecți ai impunerii cu taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii contribuabilii care activează ca magazin on-line (virtual)?

 

6.6.2.6 Apar ca subiecţi ai impunerii cu taxa pentru unităţile comerciale şi/sau prestări servicii persoanele care practică activităţi de pompe funebre şi acordă servicii similare?

 

6.6.2.8 Apar ca subiecți ai impunerii cu taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii persoanele care sunt proprietarii unităților comerciale și care nu sunt utilizate de ei pentru desfășurarea comerțului?

 

6.6.1.12 În cazul desfășurării activității de fabricare a produselor de morărit (codul CAEM Rev 2– 10.61) prin intermediul morii, apare obligația la agentul economic de a depune notificarea privind inițierea activității de comerț și de a calcula și achita taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii?

 

6.6.5.4 Pentru care perioadă apare obligația de calculare și achitare a taxei pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii în cazul în care activitatea de comerţ prin intermediul unității de comerț a fost condiționată de o anumită perioadă de valabilitate a contractului de locațiune a spațiului, dacă după expirarea perioadei respective activitatea de comerț a încetat? 

 

6.6.3.7 Sunt considerate obiecte ale impunerii la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii depozitele de producție în care se organizează păstrarea produselor fabricate și se prestează servicii comerciale complementare?

 

6.6.2.15 Se califică oare în calitate de subiecți ai impunerii cu taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii agenții economici care colectează lapte de la persoane fizice (cetățeni), prin intermediul punctelor de colectare a laptelui?

 

6.6.3.8 Sunt considerate centrele comerciale obiecte ale impunerii cu taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii?