„FISCALIS”: cooperare extinsă între ţările participante
19.04.2023

Astăzi, 19 aprilie, Guvernul va examina proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la programul ,,FISCALIS” al Uniunii pentru cooperare în domeniul fiscal, care a fost semnat la Bruxelles la 7 februarie 2023. După aprobare de Executiv, documentul va fi transmis Parlamentului pentru ratificare.

 

Acordul prevede acordarea Republicii Moldova a suportului financiar în sumă de 269 mil. euro pentru anii 2023-2027 pentru acoperirea cheltuielilor de pregătire, evaluare, control, audit, monitorizare etc. în procesul de implementare a Programului.

 

Amintim, obiectivul general al Programului „FISCALIS” este crearea condițiilor pentru funcţionarea sistemelor de impozitare din UE printr-o cooperare extinsă între ţările participante, autorităţile fiscale ale acestora şi funcţionarii lor, oferind posibilitatea de sporire a capacității administrative, de consolidare a abilităților IT prin dezvoltarea și operarea sistemelor electronice.

 

Totodată, obiectivul specific al Programului este contracarea fraudei și evaziunii fiscale, precum şi a acțiunilor de evitare a impozitării, precum şi punerea în aplicare a dreptului UE în domeniul impozitării, fiind asigurate:

  • schimbul de informaţii;
  • sprijinirea cooperării administrative;
  • acordarea asistenţei pentru ţările participante în scopul reducerii birocraţiei pentru autorităţile fiscale, diminuarea costurilor de asigurare a conformării aplicabile contribuabililor.

 

Potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Acordului menționat, prevederile căruia vor fi puse în aplicare la data publicării legii în MO.