Pentru structuril de primire turistică cu funcțiuni de cazare vor fi stabilite cerințe noi
24.04.2024

Hotărârea Guvernului nr.643/2003, prin care au fost aprobate Normele metodologice și criteriilor de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare și de servire a mesei, vor fi modificate. Astfel, noțiunea de structură de primire turistică cu funcțiuni de servire a mesei ar putea fi exclusă din textul actului normativ, iar cele de pensiune agroturistică și casă rurală sunt propuse în redacție nouă.

 

Noile definiții pot fi consultate în proiectul hotărârii Executivului elaborat de Ministerul Culturii și examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 22 aprilie.

 

Scopul intervențiilor este simplificarea și raționalizarea procedurilor pentru desfășurarea afacerii prin excluderea unor cerințe stabilite la momentul de față, dar care nu corespund situației actuale în domeniul turismului sau sunt eronat considerate benefice sau calitative (inclusiv instalarea camerelor video, reportofoanelor, organizarea camerelor de computere, deținerea mijloacelor proprii de colectare şi epurare, pardoseli acoperite cu covoare sau din parchet și marmură, drumuri de acces carosabile asfaltate etc.).

 

Totodată, proiectul stabilește noi cerințe pentru deținătorii structurilor de primire turistică: servicii de acces la Internet, trusă medicală, instalarea terminalor de plată fără numerar ale băncilor comerciale și/sau societăților de plată, respectarea lanțului scurt de aprovizionare pentru produsele alimentare, asigurarea accesului persoanelor cu nevoi speciale, localizarea unității de cazare pe cel puțin una din hărțile digitale (Maps.me, Google, Apple Maps, Yandex și altele similare).

 

Este propusă și extinderea listei serviciilor ce ar putea fi prestate în structurile de primire turistică. Astfel, suplimentar la genurile de activitate desfășurate în prezent,  aceste entități vor obține dreptul de organizare a evenimentelor de afaceri, recepțiilor sau conferințelor.

 

Aceste și alte modificări pot fi aprobate pentru reducerea costurilor financiare și de timp ale prestatorilor de servicii, fiind luate în considerare atât solicitările înaintate de aceștia, cât și opinia mediului asociativ și a autorităților.