„Moldova IT park”: noi reglementări
24.04.2024

Parcul pentru tehnologia informației „Moldova IT park” se constituie pe un termen de 20 ani, cu începerea activității de la 1 ianuarie 2018, prevede proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 1144/2017, propus pentru consultări publice de autorul documentului, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

Actul normativ va transpune în hotărârea prenotată prevederile Legii nr.415/2023, prin care a fost modificată Legea cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.

 

Astfel, având în vedere că, începând cu 1 ianuarie 2025, urmează a fi instituit Consiliul parcului, proiectul vine să stabilească reglementările pentru organizarea și funcționarea acestuia, dar și cu revizurea atribuțiilor administratorului Parcului IT, precum și desemnarea acestuia prin dispoziția Guvernului.

 

Totodată, anexa la contractul cu privire la desfășurarea activității în parcul pentru tehnologia informației „Moldova IT park” (p. 7, în care se reflectă veniturile totale  aferente activităților prevăzute de în art.8 din Legea nr.77/2016) va fi completată cu partu subpuncte, având în vedere că, prin Legea nr. 415/2023, rezidenții Parcului sunt în drept să desfășoare activități ale centrelor de intermediere telefonică (call center) (82.20), inclusiv bazate pe tehnologie/canal de comunicare cu clientul (contact center), precum și alte servicii de furnizare a forței de muncă (78.30), în ambele cazuri exclusiv spre export.

 

Propunerile și opiniile părților interesate asupra proiectului pot fi prezentate până la 3 mai 2024.