Soluții pentru deținătorii autovehiculelor cu numere de înmatriculare străine
19.04.2023

Prin derogare de la prevederile Codului fiscal,  ale Codului vamal și ale Legii nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, deținătorii a circa 180 mii unități de transport clasificate la poziția tarifară 8703 cu vârsta de exploatare între 5 și 10 ani, care au fost introduse pe teritoriul țării noastre de către persoane fizice rezidente până la data de 1 ianuarie 2023 și au fost declarate prin acțiune, pot obține o soluție pentru înmatricularea autovehiculelor respective.

 

În Parlament este înregistrată inițiativa legislativă ce propune un interval de timp pentru legalizarea în RM a unităților de transport, care ar putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota acesteia stabilită pentru anul 2023. Potrivit proiectului, mecanismul propus va fi în vigoare pe o perioadă de 6 luni de la punerea în aplicare a legii aprobate și doar pentru autovehiculele de la poziția tarifară 8703 cu vârsta de exploatare între 5 și 10 ani, care au fost introduse pe teritoriul RM de către persoane fizice rezidente până la data de 1 ianuarie 2023 și au fost declarate prin acțiune.

 

Totodată, ar putea fi plasate sub regimul vamal de import (cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru vârsta de 10 ani pentru anul 2023) și mijloacele de transport al cărui termen de exploatare depășește 10 ani la data achitării respectivelor drepturi.

 

Autorii proiectului propun o soluție și pentru autovehiculele care la momentul de față nu mai există (au fost distruse sau vândute la piese, fapt confirmat prin documente justificative sau declarația pe propria răspundere a persoanei care le-au introdus pe teritoriul RM și le-au declarat prin acțiune).  Astfel, din data intrării în vigoare a legii și până la 31 decembrie 2023, aceste mijloace de transport auto de la poziția tarifară 8703 ar putea fi excluse din sistemul informațional al Serviciului Vamal doar după achitarea drepturilor de import în mărime de 15 mii lei. Pentru acestea Formularul tipizat TV-25 și TV-14 nu se eliberează.

 

În cazul identificării pe teritoriul țării a mijlocului de transport pentru care s-au încasat drepturile de import în baza prevederilor citate supra și constatării ulterioare prin documente justificative că acesta nu a fost distrus s-au vândut la piese auto, Serviciul Vamal va încasa diferența drepturilor de import în dependență de vârsta acestuia în baza legislației în vigoare la momentul constatării, cu eliberarea Formularului tipizat TV-25.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni pe măsura promovării proiectului.