Restanța de până la 100 lei nu va înpiedica radierea GȚ inactive din Registrele de stat
19.04.2023

Guvernul a susținut în cadrul ședinței de astăzi, 19 aprilie 2023, proiectul de lege ce prevede completarea pct.13) al. art.129 din Codul fiscal, acesta stabilind necalificarea drept restanță suma obligațiilor fiscale în cuantum de până la 100 de lei și pentru gospodăriile țărănești, în vederea radierii GȚ inactive din Registrul gospodăriilor țărănești (de fermier) și din Registrul fiscal de stat prin prisma Legii nr.51/2022 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității gospodăriilor țărănești (de fermier) și modificarea Legii nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale.

 

Modificarea vine să simplifice procesului de radiere a GȚ din Registrele indicate supra, având în vedere că acestea, de facto, nu au desfășurat activitate de întreprinzător.

 

Proiectul nu stabilește derogări ce țin de data punerii în aplicare a prevederilor proiectului. Astfel, în cazul în care acesta va fi aprobat în redacția propusă, normele vor intra în vigoare peste șase luni de la data publicării legii aprobate în MO.