Înscrierea contribuţiilor de asigurări sociale achitate și nedeclarate în perioadele din anii 1999-2017
20.04.2023

În cazul în care în Declaraţia Forma 4 BASS entitatea înregistrează contribuţii declarate şi/ sau din grad-hectar, la înscrierea datelor în conturile persoanelor asigurate, contribuţia datorată de angajator calculată reprezintă suma totală a contribuțiilor declarate din grad-hectar raportată la numărul mediu scriptic al lucrătorilor, stabilește noua prevedere a Regulamentului privind înscrierea datelor în conturile personale de asigurări sociale ale persoanelor asigurate cu informaţie privind contribuţiile de asigurări sociale achitate și nedeclarate în perioadele din anii 1999-2017.

 

Ordinul nr.173-A/2022 al Casei Naționale de Asigurări Sociale, prin care a fost aprobat respectivul Regulament, este modificat prin Ordinul nr.70-A al autorității, care a fost semnat și pus în aplicare la 7 aprilie 2023. Documentul este publicat în MO din 18 aprilie.

 

Prevederea citată supra precizează modul de înscriere a datelor la conturile personale de asigurări sociale la adresarea persoanei fizice în situația în care plătitorul de contribuții este lichidat/în proces de lichidare şi nu a prezentat Declaraţiile REV 5 pe întreaga entitate. Potrivit Regulamentului, CNAS examinează posibilitatea de întocmire a Declaraţiei REV 5 pe persoana în cauză în temeiul datelor din Informaţia IAL, Declaraţia Forma 4 BASS şi carnetul de muncă prezentat de adresant în original, acțiunile ce urmează a fi întreprinse de autoritate fiind indicate în pct.23 din Regulament.

 

Una dintre acestea este determinarea unui coeficient de corelare a sumei fondului de retribuire a muncii total declarat în Declarația Forma 4 BASS cu suma venitului îndreptat spre achitare din Informația IAL. Totodată, modificările operate prin Ordinul nr.70-A/2022 stabilesc că coeficientul astfel obținut nu poate fi mai mare de 1, anterior precizarea lipsind din textul Regulamentului.