Costul muncii nedeclarate crește
08.05.2024

Aplicarea metodelor și surselor indirecte de estimare în cadrul controalelor fiscale efectuate de Serviciul Fiscal de Stat la contribuabili în lunile ianuarie-martie 2024 a asigurat constatarea încălcărilor legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare și obligațiilor fiscale aferente), comunică autoritatea fiscală, care a publicat Raportul trimestrial privind activitățile de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”.

 

Astfel, având ca bază nereflectarea în evidența contabilă  în deplină măsură a documentelor de evidentă și în dările de seamă a salariilor real achitate angajaților, în trimestrul I SFS a constatat 33 de cazuri de încălcare a legislației în domeniu comparativ cu 49 de cazuri în perioada similară a anului precedent. Cu toate acestea, suma obligațiilor  calculate suplimentar per caz de control rezultativ în primele trei luni ale anului 2024 a sporit până la 523 mii lei comparativ cu  87,2 mii lei în trimestru I al anului 2023.

 

Potrivit Raportului, în lunile ianuarie-martie curent au fost calculate suplimentar la buget obligații fiscale aferente plăților salariale (cu excepția penalităților și amenzilor aplicate) în sumă totală de 9,07 mil. lei sau cu 6,61 mil. lei mai mult comparativ cu aceeași perioada din anul precedent, inclusiv:

  • impozit pe venit – 2,27 mil. lei, în creștere cu 1,65 mil. lei;
  • contribuții de asigurări sociale – 4,99 mil. lei, cu 3,6 mil. lei mai mult;
  • prime de asigurare obligatorie de asistență medicală – 1,82 mil. lei (comparativ cu 1,5 mil. lei în aceeași perioadă de raportare din anul  2023).

 

Per total de la începutul anului 2024 pentru nerespectarea legislației în domeniul raporturilor de muncă la BPN au fost calculate suplimentar 17,26 mil. lei (inclusiv penalități și amenzi în sumă de 8,19 mil. lei), fiind achitate 1,08 mil. lei.