Transformarea deșeurilor în materie primă de calitate
10.05.2024

Ministerul Mediului a elaborat proiectul hotărârii de Guvern prin care urmează a fi aprobat regulamentul privind stabilirea criteriilor de determinare a condițiilor în care deșeurile de cupru, de fier și oțel și deșeurile de aluminiu, cioburile de sticlă și compostul încetează să mai fie deșeuri și a Indicațiilor metodice privind stabilirea criteriilor de încetare a statutului de deșeu. Documentul este propus pentru consultări publice, care se vor încheia pe data de 17 mai 2024.

 

Potrivit analizei impactului de reglementare, vor fi stabilite criterii clare care ar permite agenților economici (care valorifică deșeurile) să aplice procese și proceduri care să rezulte în generarea unor substanțe sau obiecte, care vor deveni materii prime secundare și vor genera beneficii financiare agentului economic, având o valoare sporită.

 

Conceptul de încetare a statutului de deșeu (ÎSD) este prezentat în art. 6 din Legea nr. 209/2016, promovând producția de materie primă prin definirea cerințelor tehnice și de mediu minime care trebuie îndeplinite de materiale. Proiectul vine cu o metodologie generală concepută ca un ghid, care are la bază un set de elemente considerate necesare pentru definirea criteriilor de ÎSD, aplicarea cărora în practică va fi flexibilă.

 

Autorii consideră că implementarea proiectului, de rând cu beneficiile de mediu și socio-economice, vor asigura valorificatorilor de deșeuri și avantaje economice prin sporirea comercializării materiilor obținute la un preț mai înalt, modernizarea proceselor tehnologice,  creșterea valorii percepute a materialului, precum și eliminarea barierelor pentru ca noii furnizori să intre pe piață.

 

Totodată, printre obiectivele documentului se regăsesc sporirea cantității de deșeuri colectate separat și valorificate, obținerea de către agenții economici a unor facilități suplimentare atunci când aceștia decid să aplice criteriile de ÎSD, promovarea economiei circulare și reducerea cantității de deșeuri.

 

Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.